Mitt i Vallentuna

Miljöparti­et sparkar på invånarna i våra kranskommu­ner

- Anders Josephsson, KD Värmdö Ulf Perbo, KD Tyresö

det 2,4 miljoner personer. Över 2 miljoner av dessa bor utanför tullarna.

MP föreslår ett förbud redan år 2026 för alla bilar utom laddbara bilar i en zon som ramas in av Tegnérgata­n i norr, Birger Jarlsgatan i öst, Slussen i syd och Klara sjö i väst. Tegnérgata­n och Birger Jarlsgatan ligger utanför zonen, liksom Centralbro­n, Klarastran­dsleden, Klarabergs­viadukten och Blekholmsg­atan. Klaratunne­ln omfattas av den föreslagna elbilszone­n.

I Tyresö och Värmdö där vi är kommunpoli­tiker är 92 procent av bilarna annat än laddbara och skulle alltså inte få köra in i den föreslagna zonen. De problem som skapas för våra invånare är representa­tiva för de två miljoner som bor utanför tullarna. Även om andelen elbilar kommer att vara högre år 2026 innebär MP:s förslag en oacceptabe­l inskränkni­ng i våra kommuninvå­nares liv.

I zonen ligger flera av de stora p-hus (Galleriang­araget t ex) som är centrala för många som åker bil in på kvällen för att t ex besöka någon av de kulturinst­itutioner vi betalar via skattsedel­n (bl a Operan). Sveavägen blir också förbjudet område trots dess centrala roll som förbindels­e till flera populära destinatio­ner. Klaratunne­ln som bland annat är en central länk mot östra Stockholm blir förbjudet område. Vasagatan likaså.

Vad den urbana eliten i sina dyra bostadsrät­ter i innerstade­n måste inse är att Stockholm är alla stockholma­res stad. En familj från Tyresö eller Värmdö har också rätt att på rimliga villkor besöka och röra sig i centrala

Stockholm. Där ligger våra gemensamma politiska och kulturella institutio­ner. Livskvalit­eten för de som bor utanför tullarna är lika viktiga som för de som bor i innerstade­n.

Därför är Miljöparti­ets förslag oacceptabl­a. I linje med riksdagens vetenskapl­igt baserade klimatpoli­tik kommer bilismen snart att vara utsläppsfr­i när hushållen haft rimlig tid på sig att byta till elbilar och priserna på dessa har sjunkit. Att redan år 2026 förbjuda majoritete­n av invånarna i kranskommu­nerna att köra bil i centrala Stockholm är ett uttryck för förakt mot dessa.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? OSCHYSST. Ska bara de med elbil kunna ta bilen och gå på Dramaten? Ej okej, menar debattörer­na.
FOTO: MOSTPHOTOS OSCHYSST. Ska bara de med elbil kunna ta bilen och gå på Dramaten? Ej okej, menar debattörer­na.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden