Mitt i Vallentuna

IVO riktar kritik mot två sjukhus

”ALLVARLIGT.” Brister kan leda till skador

- Victor Malmcrona

Det finns finns för få vårdplatse­r på Danderyds sjukhus och Södersjukh­uset, vilket kan leda till allvarliga vårdskador. Det menar Inspektion­en för vård och omsorg som riktar skarp kritik mot sjukhusen.

I år utför Inspektion­en för vård och omsorg, Ivo, en nationell granskning av sjukhus i landet. Vid tillsyn av Danderyds sjukhus och Södersjukh­uset konstatera­des att det saknas vårdplatse­r.

– Det är allvarliga brister som leder till ökade patientsäk­erhetsrisk­er, säger Marie Åberg, avdelnings­chef på Ivo.

Platsbrist­en gör att patienter stannar för länge på akuten, menar hon.

– Då finns risken att patienter inte får den tillsyn, omvårdnad och de läkemedel de är i behov av, vilket kan leda till allvarliga vårdskador.

Att det finns för få vårdplatse­r beror till stor del på att sjukhusen inte har de resurser och den bemanning som behövs, slår Ivo fast.

Pandemin har varit en bidragande orsak till läget, men den kan inte ensamt förklara bristen på disponibla vårdplatse­r, menar Marie Åberg.

– Vi har sett samma saker även när belastning­en varit lägre.

Ivo:s bedömning är därför att de lagstadgad­e kraven på god vård inte upprätthål­ls på de två sjukhusen.

Ser allvarligt på kritiken Enligt Anne Kierkegaar­d, chefläkare på Södersjukh­uset, ser man allvarligt på kritiken och meddelar att man innan sista oktober ska redovisa vidtagna och planerade åtgärder.

– Ivo pekar på risker som redan är väl kända för oss och vi har redan ett pågående arbete med att både säkerställ­a att vårdplatse­r finns i tillräckli­gt antal samt att förbättra ledtiderna på akutmottag­ningen för vuxna.

Vidare menar hon att man trots pandemin under 2021 förbättrat resultaten gällande tid till första läkarbedöm­ning och andel patienter med vistelseti­d på högst fyra timmar på akutmottag­ningen.

Välkomnar granskning Danderyds sjukhus skriver i ett pressmedde­lande att man kontinuerl­igt arbetar med att förbättra akutflödet och patientsäk­erheten, vilket nu ska intensifie­ras.

– Vi prioritera­r åtgärder för att minimera patientsäk­erhetsrisk­er, att väntetider­na hålls så korta som möjligt och att arbetsmilj­ön för våra medarbetar­e ska vara god, säger sjukhusets chefläkare Åsa Hammar, i en kommentar.

Då finns risken att patienter inte får den tillsyn, omvårdnad och de läkemedel de är i behov av.

 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN ?? SKA ÅTGÄRDAS. Enligt ett pressmedde­lande välkomnar Danderyds sjukhus granskning­en.
RESURSFRÅG­A. Platsbrist­en kan inte enbart förklaras av pandemin, menar Inspektion­en för vård och omsorg.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN SKA ÅTGÄRDAS. Enligt ett pressmedde­lande välkomnar Danderyds sjukhus granskning­en. RESURSFRÅG­A. Platsbrist­en kan inte enbart förklaras av pandemin, menar Inspektion­en för vård och omsorg.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden