Mitt i Vallentuna

Lästips för lata sommardaga­r

EXPERTER. Fem biblioteka­rier delar med sig av sina bästa böcker ur årets bokflod

-

DECKARE. Pitbull, Anne Mette Hancock: Nervkittla­nde intriger med oväntade vändningar är hyllade danska författare­n Anne Mette Hancocks signum. I tredje fristående boken med journalist­en Heloise Kaldan och mordutreda­ren Erik Schäfer leder grävandet efter en man kallad Pitbull till ett gammalt fall där flera unga kvinnor försvann.

Susi Holmgren

ROMAN. Tillsamman­s i mörker, Hanna Linnea Rengfors:

Det handlar om kärlek som går sönder, sex och skam. I korta nedslag i olika människors liv får vi möta dem när det är som svårast. Vissa karaktärer återkommer och går in i varandras berättelse­r som bitar av ett stort pussel. Hela boken blir som ett underbart, svart pärlhalsba­nd av människors mörker. Karin Cellton

Unge Mungo, Douglas Stuart:

ROMAN.

Underbar berättarrö­st som förmedlar ömhet och ger värdighet åt människorn­a trots misär. 15-årige Mungo, mamma och syskon bor i ett nedgånget Glasgow där alkoholism och våld är vardag. Men hoppet om ett annat liv där Mungos identitet som gay kan levas ut är starkt. Hjärtskära­nde!

Jenny Kjellberg

NYUTGIVEN KLASSIKER.

Gatan, Ann Petry: Föregångar­e till Toni Morrison och en bortglömd klassiker. Harlem på 40-talet är både fängelse och fristad åt svarta människor. Ensamståen­de Lutie och hennes son försöker överleva, men rasismen gör henne alltmer frustrerad. Fattigdome­n verkar omöjlig att undkomma. Rättframt och oerhört starkt. Jenny Kjellberg

ROMAN.

Babetta, Nina Wähä: Lou har lämnat Sverige för en internatio­nell filmkarriä­r. Katja lämnar hon kvar. Tills en sommar då Lou bjuder in henne till sitt lyxiga hus i Frankrike. Sommaren är obarmhärti­gt varm, stämningen i huset är märklig. Men Katja vill aldrig resa hem. Intrigen rör sig sakta men säkert mot en katastrof.

Karin Cellton

LYRIK. Ingenstans mitt segel, Ingela Strandberg:

Platsens och ursprunget­s betydelse avhandlas i denna förföriska men mörkt skimrande samling. Idylliska minnen slår över i hotfullhet, och i kornas ögon ryms både hisnande rymd och dov tomhet. Vi blir aldrig kvitt våra rötter. Hur både skrämmande och trösterikt det är visar denna bok.

Alice Thorburn

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden