Mitt i Vallentuna

60 nya fall av apkoppor – vaccinerin­g förbereds

- Albin Tingstedt albin.tingstedt@mitti.se

Antalet bekräftade fall av apkoppor i Stockholm ökar. I veckan kunde regionen bekräfta 60 fall mot de 25 som rapportera­des in i början av juli. Nu har förberedel­searbetet med vaccinatio­n mot virussjukd­omen dragit igång.

Sverige kommer att få tillräckli­gt med vaccin mot apkoppor för att vaccinera cirka 1 500 personer.

Folkhälsom­yndigheten har, på uppdrag av regeringen, arbetat fram en plan för hur vaccinet ska användas i Sverige, trots att vaccinet inte har använts brett mot sjukdomen och det står heller inte klart hur effektivt det är.

Det är främst i storstäder­na – Stockholm, Göteborg och Malmö – som vaccinet ska distribuer­as, men även i andra regioner. Och då först och främst till personer som redan har exponerats för viruset.

– Det allra viktigaste för att bromsa den ökande smittsprid­ningen är tidig identifier­ing av fall, smittspårn­ing och förhållnin­gsregler för konstatera­de fall så att smittan inte förs vidare. Vaccinet är en del i smittskydd­sarbetet men kan inte ersätta andra smittskydd­såtgärder, säger Sören Andersson, enhetschef på Folkhälsom­yndigheten, i ett uttalande.

I Stockholms­regionen var det i veckan 60 bekräftade fall av apkoppor, vilket är mer än dubbelt så många jämfört med i början av juli.

Viruset sprids huvudsakli­gen via nära hudkontakt vid sexuella kontakter mellan män som har sex med män.

– Det viktigaste för att skydda sig själv och andra är att undvika sexuella kontakter och andra nära kontakter om det finns symtom som kan vara apkoppor. Tror man att man kan ha blivit infekterad eller utsatt för risk ska man kontakta sjukvården för bedömning och eventuell smittspårn­ing, säger Sören Andersson.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? VACCIN PÅ GÅNG. I Stockholm har man kunnat bekräfta 60 fall av apkoppor.
FOTO: MOSTPHOTOS VACCIN PÅ GÅNG. I Stockholm har man kunnat bekräfta 60 fall av apkoppor.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden