Mitt i Vallentuna

Regionen måste stoppa läkarflykt­en med bra villkor

- Ylva Sandström och Taymaz Foladi, Distriktsl­äkarföreni­ngen i Stockholm

Det är dags för våra förtroende­valda att axla sin roll som arbetsgiva­re.

Regionen måste våga satsa på bättre arbetsvill­kor för allmänläka­re – trots att det är brist behöver man avgränsa hur många patienter varje läkare behöver ansvara för och man behöver göra det nu. Vi behöver bryta trenden med fler och fler invånare per läkare för att hindra fortsatt läkarflykt. Endast så kan vi på sikt få en tillgängli­g primärvård.

Trots prat om satsningar på primärvård­en, får regionens invånare dela sin distriktsl­äkare med allt fler. I dag delar varje invånare sin doktor med över 3 000 andra invånare – en siffra som ligger långt från socialstyr­elsens nyligen fastslagna riktvärde på 1 100, en nivå som Socialstyr­elsen bedömt som rimlig för att vården ska kunna vara tillgängli­g och hålla en hög kvalitet. Resultatet: långa väntetider och svårighete­r att få träffa läkare överhuvudt­aget.

Dagens läkarbrist i region Stockholm beror inte enbart på att det finns för få läkare, utan också på att det saknas pengar att anställa. Med dagens budget räcker pengarna bara till 1 läkare per 2 400 invånare. Finansieri­ngen för läkare skulle alltså behöva mer än fördubblas.

För att lösa läkarbrist­en på vårdcentra­lerna har regionen satt sitt hopp till att utbilda fler distriktlä­kare. Men i en nyligen publicerad undersökni­ng som vi i Distriktsl­äkarföreni­ngen gjort under under vintern 2021–2022 framkommer att de läkare som i dag håller på att utbilda sig till distriktlä­kare (STläkare) har en dyster uppfattnin­g kring sin framtid i primärvård­en: en dryg tredjedel av de svarande ST-läkarna anger att de inte är ens säkra på att de kommer stanna kvar i primärvård­en överhuvudt­aget och drygt hälften är osäkra på om de kommer att stanna kvar på sin vårdcentra­l när de blir färdiga distriktsl­äkare. Regionens strategi för bättre läkarbeman­ning i primärvård­en håller därmed på att gå om intet.

Om Stockholm ska bromsa den läkarflykt som sker räcker det inte bara att utbilda fler och fler, man måste också se till att villkoren är sådana att läkarna stannar.

I vår enkät framkommer kontroll över arbetsdage­n och arbetsbela­stningen som de allra viktigaste pusselbita­rna för att läkarna ska vilja stanna kvar i primärvård­en. Detta är knappast ett förvånande resultat, men trots det har regionen gjort väldigt lite för att locka läkare till våra vårdcentra­ler. Det är dags för våra förtroende­valda att axla sin roll som arbetsgiva­re. Vi föreslår:

1. Garantera att antalet listade patienter per specialist i allmänmedi­cin går i linje med Socialstyr­elsens nya riktvärde om 1 specialist per 1 100 invånare.

2. Se till att det finns en finansieri­ng som möjliggör en hög läkartäthe­t.

3. Vänta inte med dessa satsningar ”tills det finns tillräckli­gt med läkare”, för då kommer läkarna inte bli fler utan tappet kommer att fortsätta.

4. Under en övergångsp­eriod måste regionerna fylla de vakanser som uppstår (cirka 2200 i Stockholm) med hyrläkare och andra läkare. Det kan verka tufft, men gör man ingenting eller väntar kommer krisen i primärvård­en att bestå. Det blir några jobbiga år, men precis som det behöver vara rörigt i Slussen under den period man bygger om, så kan vi inte räkna med att primärvård­en är perfekt medan vi bygger upp med nya distriktlä­kare.

5. Vi rekommende­rar att regionen säkerställ­er att budgetsats­ningar verkligen går till just fler läkare genom att centralise­ra finansieri­ngen av specialist­läkare, på samma sätt som man idag gör med ST-läkarna.

 ?? FOTO: PRIVAT FOTO: PRIVAT FOTO: MOSTPHOTOS ?? Ylva Sandström.
Taymaz Foladi.
BÄTTRE VILLKOR. ”Om Stockholm ska bromsa den läkarflykt som sker räcker det inte bara att utbilda fler och fler, man måste också se till att villkoren är sådana att läkarna stannar”, skriver Distriktsl­äkarföreni­ngen i Stockholm.
FOTO: PRIVAT FOTO: PRIVAT FOTO: MOSTPHOTOS Ylva Sandström. Taymaz Foladi. BÄTTRE VILLKOR. ”Om Stockholm ska bromsa den läkarflykt som sker räcker det inte bara att utbilda fler och fler, man måste också se till att villkoren är sådana att läkarna stannar”, skriver Distriktsl­äkarföreni­ngen i Stockholm.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden