Mitt i Vallentuna

Ägare misskötte sina får i flera år

Ullen ansågs svår att klippa

- Louise Kristoffer­sson louise.kristoffer­sson@mitti.se 08-550 551 19

Fåren är vanskötta och rymmer ur hagen. För nionde gången på tre år får en Vallentuna­bo anmärkning på sin djurskötse­l. VALLENTUNA

Genom åren har ärendena med fårägaren varit en följetong på länsstyrel­sen.

Vallentuna­bon har haft får sedan 2010-talet och hade från början ett 50-tal djur. Men 2020 förbjöds hen att hålla fler än tio får.

Sedan 2019 har länsstyrel­sen gjort nio kontroller på gården. Alla gånger har flera brister framkommit och fårägaren har fått föreläggan­den; formella beslut om åtgärder som måste göras.

I juni förra året gjorde länsstyrel­sen en ny djurskydds­kontroll på gården. Besöket hade anmälts i förväg.

Inspektöre­n skulle kontroller­a hur det stod till med skötsel, hull och stängsel eftersom fårägaren fått anmärkning på det tidigare.

De två första problemen var åtgärdade men inte stängslet.

Fåren rymde

Men det blev en ny prick i protokolle­t eftersom fåren inte var klippta, något ägaren lovade ordna till vintern.

Stängslet bestod bara av fem eltrådar och fåren hade rymt ur hagen. Även detta lovade hen att åtgärda.

Ännu i början av januari hade inget hänt.

Det gick snabbare att skicka in bilder på att fåren var klippta. Men när de kom i juli var klippninge­n inte ordentligt gjord. Ägaren förklarade det med att det var svårt när ullen hunnit växa sig så lång.

Fem gånger har länsstyrel­sen konstatera­t att ägaren slarvat med klippninge­n.

I ett beslut om föreläggan­de skriver länsstyrel­sen till fårägaren att det är en ”grundlägga­nde skötselåtg­ärd” att klippa fåren regelbunde­t och att det krävs för att ”skydda fåren mot onödigt lidande”.

Det gör helt enkelt ont på fåren om de får gå med oklippt ull.

– Ett vanlig skäl som djurhållar­na uppger är att fåren ändå ska slaktas. Men de ska ju ha det bra fram till dess, säger Jonna Paananen, djurskydds­handläggar­e på länsstyrel­sen. Många gånger handlar det också om att man inte förstår att djuren lider.

Nu har fårägaren fått ett nytt föreläggan­de, som omedelbart måste upprätta en plan för att fåren ska klippas varje år och åtgärda stängslet så att fåren inte kan rymma och skadas. Klippninge­n måste utföras senast den 31 mars.

Hen har misskött sina djur länge, varför blir det inga strängare följder?

– Vi har en viss process vi måste följa och börja med ett föreläggan­de. Då har man en chans att rätta till felet. Sedan kan vi lägga föreläggan­de med vite eller djurförbud.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS/ÅKE STRINDLUND ?? Bilden visar välklippta får. Men på gården i artikeln slarvade ägaren med att klippa dem och länsstyrel­sen tror att missförhål­landen pågått länge.
FOTO: MOSTPHOTOS/ÅKE STRINDLUND Bilden visar välklippta får. Men på gården i artikeln slarvade ägaren med att klippa dem och länsstyrel­sen tror att missförhål­landen pågått länge.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden