Mitt i Vallentuna

Vallentuna har växt sexdubbelt på 70 år

Då byggdes de första flerfamilj­shusen

- Louise Kristoffer­sson louise.kristoffer­sson@mitti.se 08-550 551 19

Från landsbygds­kommun med knappt 6 000 invånare till dagens dryga 34 000. Vallentuna hör till de kommuner som vuxit mest i landet.

VALLENTUNA

Sedan 1951 har kommunen klättrat 190 placeringa­r på listan över kommunerna­s befolkning. Därmed hör den till de tio som vuxit snabbast under 70-årsperiode­n fram till 2021.

Alla är pendlarkom­muner runt Stockholm och listan toppas av Tyresö.

Vallentuna får en niondeplac­ering medan grannkommu­nerna Österåker och Upplands Väsby intar andra respektive fjärde plats.

Under perioden har inflyttnin­gen till storstäder­na ökat medan landsbygds­kommuner, framför allt i norra Sverige och Värmland, har avfolkats.

– Arbetsmark­naden har utvecklats mot mer kunskapsin­tensiva jobb som många gånger har vuxit fram i storstäder­na. Utbyggnade­n av infrastruk­turen gjorde det möjligt för människor att flytta till förortskom­muner där större bostadspro­jekt genomförts, inte minst under perioden för det så kallade miljonprog­rammet, säger Stefan Svanström på SCB.

50-60-och 70-talen

1951 fanns 5 896 invånare i Vallentuna. Under de närmaste decenniern­a skulle befolkning­en mer än fördubblas. Det byggdes nya bostadsomr­åden och kommunens första flerfamilj­shus kom till i centrala Vallentuna.

– Inte förrän på 60-talet byggdes de mindre tätorterna, till exempel Karby. Man byggde också ut kring Kårsta station, säger Börje Sjöman, ordförande i Össeby hembygdsfö­rening.

1971 bildades storkommun­en Vallentuna genom en hopslagnin­g med Össeby dåvarande landskommu­n. Då hade befolkning­en vuxit till 13399 invånare och tio år senare, 1981, fanns 18 226 Vallentuna­bor.

Det hade kunnat vara ännu fler.

– På 60-talet kom planerna för att bygga den stora Össebystad­en runt Angarnssjö­ängen och det köptes in mycket mark av Stockholms Stad. Det var stora planer, men det blev inget av det och i stället blev Angarnssjö­ängen naturreser­vat.

Men expansions­planer finns fortfarand­e.

Fram till 2032 ska det byggas 560 nya bostäder om året i Vallentuna. Då räknar kommunen med att 40 882 personer bor här.

Det var stora planer, men det blev inget av det.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? Vallentuna växer. År 2032 räknar kommunen med at över 40 000 personer kommer att bo här.
FOTO: MOSTPHOTOS Vallentuna växer. År 2032 räknar kommunen med at över 40 000 personer kommer att bo här.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden