Mitt i Vallentuna

Nordiska samlar in framtidssp­aningar

Museet undrar hur vi funderar kring morgondage­n

- FOTO: JOHANNA WALLÉN FOTO: JOHANNA WALLÉN

Bättre klimat, färre krig och helst ska Hulken finnas med. Nordiska museet samlar in våra framtidsvi­sioner.

STOCKHOLM

Djurgården år 2173. Utanför Nordiska museet vandrar en robot förbi med en hund, på väg ut på långpromen­ad. Innan de gick ut städade roboten hemma hos sin mänskliga familj, förberedde middagen och la in en tvätt.

Familjen ägnar stora delar av sin tid i Metaverse. Ett parallellt universum där ens avatar lever i en digital värld. Den jobbar, åker på semester och träffar vänner.

Eller?

150 år till

Ingen kan med säkerhet veta hur livet ter sig för stockholma­rna om 150 år, men det är svindlande tanke. Och det är ljust dessa svindlande tankar, kanske förhoppnin­gar och drömmar, som Nordiska museet vill samla in för eftervärld­en.

I år firar nämligen museet 150 år, vilket är anledninge­n till att man vill blicka ytterligar­e 150 år framåt i tiden.

Se bortom horisonten

Förr planerade man för flera generation­er. Man byggde sin gård, planterade sin skog och såg till att barnbarnen skulle ha en trygg tillvaro. I den mån man kunde.

– Det där har helt stannat upp. Var finns samtalet om framtiden? frågar sig Sanne Houby-Nielsen, VD på Nordiska museet.

Med den nya utställnin­gen vill Nordiska väcka samtalet om det som kommer sen och få oss att fundera. Vad det egentligen är vi vill lämna efter oss till kommande generation­er?

Och insamlinge­n har redan börjat. För den som är sugen att vara med är det bara att klicka sig fram på museets hemsida och lägga in sin vision om Norden 2173.

Henning Ljungdal, Gärdet: Det är svårt att tänka på framtiden men med hjälp av pappa kommer Henning fram till att superhjält­ar vore bra att ha. Gärna Batman, Ironman och Spiderman. Och så Hulken såklart. ”Men de finns egentligen bara på film. Och Hulken är lite läskig också. Men jag vill gärna ha röntgensyn!”

Så vad hoppas ni få in?

– Berättelse­r som också skildrar Norden idag. Och en mångfald av röster, så skriv till oss, upppmanar projektled­aren Jörgen Löwenfeldt som själv ser väldigt positivt på det som komma skall. Klara B Orreteg klara.orreteg@mitti.se 08-550 550 68

Bjarne Eriksson, Solna: ”Det är ogreppbart, är min första tanke. Det är lätt att det börjar handla om dagens frågor, men det är ju ingen som vet hur relevanta de kommer vara då. Miljöfråga­n kommer väl finnas kvar kanske. Jag har precis blivit farfar och det har fått mig att tänka. Jag hoppas vi fortfarand­e kan leva som fria människor.”

 ?? FOTO: JOHANNA WALLÉN ?? Marie Sallnäs, Gubbängen: ”Hoppas att en del av dagens problem, som klimat-frågan, är löst. Det måste de ju vara. Men jag är inte hoppfull.”
FOTO: JOHANNA WALLÉN Marie Sallnäs, Gubbängen: ”Hoppas att en del av dagens problem, som klimat-frågan, är löst. Det måste de ju vara. Men jag är inte hoppfull.”
 ?? FOTO: JOHANNA WALLÉN ?? Nordiska museet firar 150 år och blickar ytterligar­e 150 år framåt i tiden med ny interaktiv utställnin­g.
FOTO: JOHANNA WALLÉN Nordiska museet firar 150 år och blickar ytterligar­e 150 år framåt i tiden med ny interaktiv utställnin­g.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden