Mitt i Vallentuna

Från bilverksta­d till baktävling

Nästan för mycket av det goda för Simon. ”Vill inte förstöra en hobby”

- Rebecca Folkesson rebecca.folkesson@mitti.se

Nu har nya säsongen av Hela Sverige bakar börjat. Tio nya bakfantast­er tävlar om att utses till Sveriges hemmabagar­e 2023. En av dem är Simon Lagerkvist från Vallentuna. VALLENTUNA

Den 27 september var det premiär för den tolfte säsongen av Hela Sverige bakar. Vallentuna­bon och bilentusia­sten Simon Lagerkvist är en av deltagarna i årets tävling. Bakning har varit ett intresse sedan barnsben.

– Jag har alltid gillat att baka. Det var många av mina vänner och i min familj som hetsade på och sa att jag skulle söka. Så då bara gjorde jag det. Allt gick väldigt snabbt, jag hann inte reflektera över det, säger han.

Bara två timmar efter att Simon skickat in ansökan blir han uppringd och erbjuds en videointer­vju. En dag senare kallas han in på en andra intervju.

Mitt i däcksäsong­en

– Då var jag nervös. Men då sa de ”Vi bara drar av plåstret, vi vill gärna att du kommer på en andra audition”.

Det var superkul. Man får se det som en vinst också, att man stod ut bland alla andra.

Simon har bott i Vallentuna hela sitt liv och jobbar som serviceråd­givare på en bilverksta­d.

– Allt med audition och intervjuer drog i gång när däcksäsong­en började. Det är då man har som mest att göra på verkstaden, när hela Sverige ska byta från vinterdäck till sommardäck. Så det var extra stressigt, berättar han.

I programmet får deltagarna bakutmanin­gar som de under kort tid ska utföra till perfektion. Simon berättar att han aldrig har gillat att baka när han måste.

– Det var lite jobbigt. Då kände jag ”Nej, nu måste jag baka igen”. Jag har alltid gjort det för att jag tycker det är kul och för att jag vill. Det var roligt ändå men också svårt när allt skulle gå fort.

Att börja baka på heltid är inget han funderar på.

– Jag vill inte förstöra en hobby på det sättet. Skulle jag jobba med det tror jag att jag skulle kunna tappa intresset ganska snabbt.

Inte lika baksugen

Och så blev det. Efter tävlingen var Simon inte lika baksugen längre.

– Det intresset dog ut helt ett tag efter programmet. Jag tror inte jag var i köket på två månader, säger han.

Vad tror du dina bekanta kommer tänka när de ser dig i Hela Sverige bakar?

– Jag vet inte hur de kommer att reagera. Jag vet knappt hur jag själv kommer att reagera. Jag är lite nervös för att se mig själv göra bort mig i tv, skrattar Simon.

Ser du fram emot din tvdebut?

– Ja, det gör jag men framför allt för att se alla mina nya vänner. Man ser inte allting när man är med, utan man står i sin egen lilla bubbla när man bakar.

Vilket är ditt favoritrec­ept? –

Jag tycker om att baka moussebake­lser. Jag har ett recept som jag hittat på själv. Det är en apelsincho­kladmousse­bakelse med chokladgan­ache med lite chilli i.

” Intresset dog ut helt ett tag.

 ?? FOTO: PRIVAT ?? Simon har plockat inspiratio­n från flera olika recept och hittat på bakelsen själv. Moussebake­lsen är täckt med en vit velvet spray och står på en mandelbott­nen med choklad.
FOTO: PRIVAT Simon har plockat inspiratio­n från flera olika recept och hittat på bakelsen själv. Moussebake­lsen är täckt med en vit velvet spray och står på en mandelbott­nen med choklad.
 ?? FOTO: PRIVAT ?? Godast, roligast och finast. Det är mjölkchokl­adoch passionstå­rtan med salt karamell.
FOTO: PRIVAT Godast, roligast och finast. Det är mjölkchokl­adoch passionstå­rtan med salt karamell.
 ?? FOTO: GABRIEL LILJEVALL/TV4 ?? Vallentuna­bon Simon Lagerkvist är en av deltagarna i årets säsong av Hela Sverige bakar.
FOTO: GABRIEL LILJEVALL/TV4 Vallentuna­bon Simon Lagerkvist är en av deltagarna i årets säsong av Hela Sverige bakar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden