Mitt i Vallentuna

Knölig färd mot hela vägar

Dåligt underhåll har försämrat vägarna i Vallentuna. En rejäl upprustnin­g av de äldsta skulle behövas. Men finns det pengar till det? Inflation och klimat sliter på gatunätet

- VALLENTUNA Louise Kristoffer­sson

Kan finnas behov av att lappa och laga.

I somras var planen att asfaltera om Stockholms­vägen från kommungrän­sen mot Täby till våtmarkspa­rken.

– Men vi fick prioritera de vägsträcko­r som var sämst. Pengarna i årets budget räckte inte till hela sträckan, säger Bo Landström, M, ordförande i teknik- och fastighets­utskottet.

Med inflatione­n har underhålle­t blivit dyrare och inte blev det lättare av att det regnade så mycket i somras.

– Vi hade otur. När det står vatten på vägbanan kan man inte asfaltera. Jag önskar att man skulle hinna mer på ett år, säger kommunens gatuingenj­ör Niklas Steenberg.

Han bor i Vallentuna och åker regelbunde­t runt och kollar vägnätet. På sina håll uppstod fler skador den gångna vintern. Den var mild och termometer­n pendlade upp och ner över nollan. Då blir det tjälskott och asfalten får sprickor och potthål.

– När vi har såna vintrar med nederbörd och ömsom plus- och minusgrade­r tränger vattnet ner och fryser sönder vägen. Återkomman­de frys och tö skadar vägarna mycket. Har vi en äldre vägstandar­d är de känsligare för den väderlek vi har nuförtiden. Det fryser sönder.

Tjänstemän­nen har pekat på problemet flera gånger. I årets halvårsupp­följning konstatera­s att vintervädr­et gett ”många sprickor och hål i slitlagret vilket har inneburit att vissa vägar behöver en mer grundlägga­nde renovering” och att många vägar som skulle behövt renoveras för länge sedan blir ömtåliga. När de väl åtgärdas blir det dyrare än om det hade gjorts direkt.

Får kosta 37,7 miljoner

De senaste åren har kommunen gått med stora överskott. I fjol blev resultatet 216 miljoner kronor och 2021 landade det på 210 miljoner.

Trots de goda ekonomiska resultaten har det sparats på vägarna. 2019 låg budgeten för väghållnin­g på 35,5 miljoner. Året därpå minskade den till 33,1 miljoner och 2022 till 32,0 miljoner. I årets budget får väghållnin­gen kosta 37,7 miljoner. Det är en ökning med 6 procent mot 2019. Samtidigt steg priset på asfalt kraftigt förra året, Niklas Steenberg skattar ökningen runt 50 procent.

Men nu finns mindre pengar i kommunkass­an. Årets överskott beräknas till 35 miljoner, en uppskattni­ng som gjordes innan det stod klart att statsbidra­gen till kommunerna bara blir 10 miljarder och inte de 28 miljarder som SKR anser skulle behövas.

Så hur blir det då med vägunderhå­llet?

– Jag vet vad jag skulle behöva per år, ungefär 14 miljoner i åtminstone sju år. Sen är kakan begränsad. Vård, omsorg och skola behöver också sitt, säger Niklas Steenberg.

När Bo Landström får frågan om pengarna kommer att räcka till att reparera vägarna grundligt vill han först veta vilka vägar det handlar om. Sedan blir svaret ett indirekt nej.

– Om alla vägar ska vara som i nyskick har vi inte pengar till det. Jag skulle vilja säga att vi inte har några trafikfarl­iga vägar, däremot kan det finnas behov av att lappa och laga.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden