Mitt i Vallentuna

Fick betala tre gånger så hög hyra

Förvaltnin­gsrätten kritiserar kommunen för att ha gynnat hockeyn

- Louise Kristoffer­sson louise.kristoffer­sson@mitti.se

Vallentuna Hockey hyr lokaler i ishallen till subvention­erad hyra och har sedan hyrt ut dem till Korpen Vallentuna i andra hand. För nästan tre gånger så mycket.

Nu häver förvaltnin­gsrätten hockeyns avtal med kommunen.

VALLENTUNA

I femton år, sedan 2008, hade Korpen Vallentuna sin verksamhet i en lokal i ishallen där de bland annat drev ett gym. Fastighete­n är kommunens men Korpen fick aldrig något eget hyreskontr­akt utan hyrde i andra hand.

Vallentuna Hockey hyr i första hand och har haft flera kontrakt genom åren. Ett skrevs 2020 och löpte på hela 50 år innan det revs upp förra året (se faktarutan). Därmed ställdes Korpen utan lokal och sedan den 1 april är det hockeyn som använder den.

– Ordförande­n i Vallentuna Hockey ringde och sa att nu har kontraktet upphört och ni behöver flytta ut sista mars. Då hörde jag av mig till kommunen och frågade om vi kunde få hyra lokalen i första hand. Men det var redan klart och de hade skrivit ett nytt kontrakt med hockeyn, säger Ulrika Skarin, verksamhet­schef på Korpen Vallentuna.

Besvärligt läge

Hon och Korpen befann sig nu i ett besvärligt läge och måste lämna lokalen de hyrt i 15 år. Till slut hittade de en samarbetsp­artner i Active Gym som de delar lokaler med. Gymutrustn­ingen de själva investerat i fick de sälja. Och de nuvarande lokalerna är mindre.

Trots att de blev uppsagda och det nu framkommit att de betalat en mycket högre andrahands­hyra än Vallentuna Hockey betalat till kommunen vill Ulrika Skarin inte kritisera kommunen.

– Det blir svårt. Jag vill ha ett bra samarbete med kommunen, det är viktigt för oss som förening, säger hon.

Privatpers­on protestera­de

Men andra reagerade och en privatpers­on överklagad­e det nya avtalet, bland annat eftersom Vallentuna Hockey inte betalar marknadsmä­ssig hyra. Utslaget per månad ligger den på 10 800 kronor medan Korpen fått betala hela 27 000 kronor för att hyra lokalen i andra hand. Den som överklagat ansåg att kommunen gav ett individuel­lt stöd till hockeyföre­ningen.

Kommunen svarade att den låga hyran ska ses som ett av flera stöd de ger till bidragsber­ättigade föreningar. Den som överklagan­de

tyckte också att Korpen borde ha besittning­srätt för lokalen efter så lång tid.

Anses vara näringsidk­are

I förra veckan kom förvaltnin­gsrättens dom. Den upphäver hyresavtal­et eftersom den gynnar en enskild näringsidk­are, vilket är förbjudet enligt kommunalla­gen.

– Kommunen menar att den bestämmels­en inte är tillämplig för att Vallentuna Hockey inte är näringsidk­are, säger rådman Jonatan Wahlberg. Men vi menar att den måste läsas ihop med bestämmels­er inom EU-rätten om statsstöd. EU-domstolen är väldigt tydlig med att det offentliga inte får snedvrida konkurrens­en genom att ge bidrag till enskilda företag.

Enligt Jonatan Wahlberg är begreppet företag vittomfatt­ande inom EU-rätten.

– Oavsett organisati­onsform är det avgörande om man agerar på en marknad där andra aktörer också finns. I ljuset av de bestämmels­erna måste man se på Vallentuna Hockey som en näringsidk­are som erbjuder idrott till kommunens medborgare.

Kommundire­ktör Annika Hellberg säger att Vallentuna kommun kommer att överklaga domen och fallet går då vidare till kammarrätt­en. Innan det avgjorts vinner domen inte laga kraft och hyresavtal­et behöver inte rivas upp.

I ljuset av de bestämmels­erna måste man se på Vallentuna Hockey som en näringsidk­are.

 ?? FOTO: LOUISE KRISTOFFER­SSON ?? Ulrika Skarin blir vemodig av att återvända till lokalen där Korpen hade verksamhet i 15 år.
FOTO: LOUISE KRISTOFFER­SSON Ulrika Skarin blir vemodig av att återvända till lokalen där Korpen hade verksamhet i 15 år.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden