Mitt i Vallentuna

Människor bodde i Vallentuna redan för 2000 år sedan

- Louise Kristoffer­sson louise.kristoffer­sson@mitti.se

Mynten som hittades vid Ormstaån är ovanligt gamla.

– Det är märkligt med fynd som är så tidiga, säger Sigurd Rahmqvist, ordförande i Vallentuna Hembygdsfö­rening.

VALLENTUNA

Hans specialite­t är egentligen medeltiden men Sigurd Rahmqvist är också väl bevandrad i Vallentuna­s historia. Och han tror att mynten är sällsynta.

– Men man hittar ju ofta arabiska mynt från Samarkand och sådana platser i lämningar från vikingatid­en. De här mynten kan ha kommit hit den vägen.

Från bronsålder­n

Mynten är nästan 2000 år gamla och härstammar därmed från romersk järnålder.

Om fyndet kan säga något om Vallentuna under den tiden är svårt att uttala sig om.

– Då måste man känna till mer, säger han. Men har ju fornlämnin­gar inte bara från vikingatid och yngre järnålder. De stora stenrösena bakom Norrgården och vid gamla Ekebyskola­n kan vara från bronsålder­n eller äldsta järnåldern, alltså före Kristi födelse. I våra trakter av Uppland hittar arkeologer­na mer och mer som tyder på att det funnits fast bebyggelse här redan under bronsålder­n.

Skeptisk till legend

Den gamla sägen som Mikael Strömsten hört om ett skepp som förlist vid Gullbron fäster Sigurd Rahmqvist inte så stor vikt vid. Enligt berättelse­n skulle Gullbron fått sitt namn eftersom skeppet var lastat med guld.

– Det är så kallad folketymol­ogi. Men vi vet att det hetat Gullbron länge eftersom det finns ett gammalt tingsbrev som är utfärdat på Vallentuna häradsting år 1354. Den tingsplats­en låg nära Gullbron, vid gamla landsvägen vid galgbacken. Men den är borta och ersatt av grustag och företag.

Gullbron ligger på Skålhamrav­ägen i närheten av gamla flygfältet.

Riksantikv­arieämbete­t har ännu inte beslutat vilken institutio­n som ska förvalta mynten.

 ?? FOTO: WIKIMEDIA COMMONS /MARIEKE KUIJJER ?? En av runstenarn­a nära Gullbron. En okänd runristare har huggit in texten : ”Inga lät hugga stenarna (efter sin) make...”. Runstenarn­a berättar inget om legenden om ett förlist skepp på platsen.
FOTO: WIKIMEDIA COMMONS /MARIEKE KUIJJER En av runstenarn­a nära Gullbron. En okänd runristare har huggit in texten : ”Inga lät hugga stenarna (efter sin) make...”. Runstenarn­a berättar inget om legenden om ett förlist skepp på platsen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden