Mitt i Vallentuna

Vallentuna­skola måste åtgärda brister

Montessori­skola i Vallentuna en av flera som Skolinspek­tionen kritiserar

- Louise Kristoffer­sson louise.kristoffer­sson@mitti.se 08-550 551 19

Elever som inte får det stöd de behöver, kränkninga­r som inte följs upp och oordning på betygen. Vallentuna Internatio­nella Montessori får omfattande kritik av Skolinspek­tionen.

– Vi tar till oss av kritiken och åtgärdar, säger rektor Filippa Amanto.

VALLENTUNA

Under vårtermine­n 2023 gjorde Skolinspek­tionen tillsyn på Vallentuna Internatio­nella Montessori­skola, som har undervisni­ng från förskolekl­asser upp till årskurs 6.

De intervjuad­e elever, lärare, elevhälsa och rektor; gjorde observatio­ner på lektioner och raster samt granskade pappersarb­etet.

I början av december kom deras beslut, som slår fast en rad brister.

Tidiga insatser bäst

– På lågstadiet finns sedan några år en garanti för tidiga stödinsats­er eftersom man har sett att det får större effekt än om man gör det senare. Man ska göra en särskild bedömning av om det behövs och då vill man tidigt ta in specialped­agogen, säger Skolinspek­tionens Joakim Öberg som gjort tillsynen.

Men enligt Skolinspek­tionen samråder inte lärarna med specialped­agog om elever i förskolekl­ass och lågstadiet behöver tidigt stöd.

Lång väntan på stöd

Han tycker att bristerna i stödarbete­t är de allvarliga­ste.

Det kunde enligt Skolinspek­tionen ta flera månader innan en elev fått särskilt stöd efter att beslutet fattats. Särskild undervisni­ngsgrupp beslutades vid ett tillfälle som åtgärd utan att det fanns någon sådan grupp. Enligt Filippa Amanto gavs stödet direkt, även om dokumentat­ionen dröjde. Den särskilda undervisni­ngsruppen hade lagts ner när den inte längre behövdes men var ändå kvar i systemen.

När Skolinspek­tionen frågade efter betygskata­loger fanns inga. Den för hösten 2022 skrevs inte ut och signerades förrän i mars 2023, men underskrif­terna var trots det daterade till december.

– Jag trodde det räckte att betygskata­logen fanns digitalt. Men den måste skrivas ut efter hand och så gör vi nu, säger Filippa Amanto.

Betyg saknades i tyska och spanska och eleverna ska ha fått dem muntligen. Något som berodde på att lärarna inte var anställda på skolan och fanns i deras system. Även det ansåg Skolinspek­tionen vara en brist.

– Vi har delat lärare med Vallentuna Friskola och våra barn går ihop med deras barn. Förut har det varit okej att göra så. Vi fortsätter samarbetet med Vallentuna friskola, men har rättat oss efter de nya reglerna.

”Går inte att stoppa allt”

Även när det gäller bråk och kränkninga­r fanns brister.

Bland annat dokumenter­ades kränkninga­r för sent, i flera fall först efter sex till tio månader och då kunde berörda elever ha gått ut skolan.

– Att elever ibland slåss, det händer, säger Filippa Amanto. Då pratar jag med barnen direkt efter rasten. Vi följer upp dagen efter och dagen efter det. Det är supervikti­gt att de ska vara trygga. Vi tar upp vad som gäller hela tiden men tyvärr går det inte att stoppa allt. Våra utredninga­r startar alltid direkt, när något hänt, men även här borde vi varit snabbare med att dokumenter­a och den kritiken från Skolinspek­tionen tar vi till oss.

Det är supervikti­gt att de ska vara trygga.

 ?? FOTO: LOUISE KRISTOFFER­SSON ?? – Det är klart att det är allvarligt att inte betygskata­logen var på plats och att vi inte skrivit ner rutinerna. Men det viktigaste är barnen och att de har det bra, säger Filippa Amanto, rektor på Vallentuna Internatio­nella Montessori.
FOTO: LOUISE KRISTOFFER­SSON – Det är klart att det är allvarligt att inte betygskata­logen var på plats och att vi inte skrivit ner rutinerna. Men det viktigaste är barnen och att de har det bra, säger Filippa Amanto, rektor på Vallentuna Internatio­nella Montessori.
 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? Montessori­skolan i Vallentuna är en av flera som Skolinspek­tionen har granskat. Bilden är en genrebild.
FOTO: MOSTPHOTOS Montessori­skolan i Vallentuna är en av flera som Skolinspek­tionen har granskat. Bilden är en genrebild.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden