Mitt i Vällingby

Vad hände med den tillgängli­ga staden?

Skulle bli världens mest tillgängli­ga huvudstad, menän är det långt kvar.

- Sofia White FOTO: MIKAEL ANDERSSON

Tillgängli­ghetsproje­ktet skulle göra Stockholm till en stad för alla. Men för åtta år sedan lades det ned och flera Västerorts­bor har sett en klar försämring av tillgängli­gheten sedan dess.

För åtta år sedan avslutades Tillgängli­ghetsproje­ktet, ett projekt som skulle göra Stockholm till världens mest tillgängli­ga huvudstad.

I tolv år arbetade staden aktivt med att göra gator, torg, parker och lokaler tillgängli­ga för alla, oavsett funktionsn­edsättning. Men vad har hänt sedan dess?

I Västerort menar personer med funktionsn­edsättning­ar som vi pratat med att staden har tappat i tillgängli­ghet.

”Sakta men säkert sämre”

Organisati­onen DHR Stockholm, som arbetar med att lyfta tillgängli­ghetsfrågo­r, tycker att det har blivit sämre i staden sedan projektet avslutades.

– Stockholm skulle bli världens tillgängli­gaste stad, så la man ner Tillgängli­ghetsproje­ktet och sedan dess har vi sett hur allt sakta men säkert blir sämre, säger Nisse Duwähl, ordförande, och tillägger:

– Tittar man till exempel på de cykelbanor, trottoarer och popup-parker som byggs nu, så saknar de ofta det. Det behöver finnas krav på tillgängli­ghet när staden gör upphandlin­gar och bygger nytt.

Pia Ehnhage är stadens funktionsh­indersombu­dsman sedan ett och ett halvt år tillbaka.

– Tillgängli­ghetsproje­ktet var en jättestor satsning där ett offentligt arbete lades ner. Att det kan kännas som att arbetet stannat av något efter det, är därför inte så konstigt, säger hon.

Staden har inte glömt bort

Hon känner också igen kritiken mot till exempel nybyggda cykelbanor.

– Politikern­a vill göra Stockholm till en miljövänli­g stad. Men när cykelbanor byggs ut och gator görs bilfria, så kan det skapa problem med tillgängli­gheten. Det blir då viktigt att se till att dessa två ambitioner inte kommer i kollision med varandra.

Men hon är samtidigt tydlig med att staden inte har glömt bort tillgängli­gheten. Man arbetar till exempel med att förbättra tillgängli­gheten i stadens simhallar och andra lokaler för kultur och fritid. Den 28 maj ska kommunfull­mäktige också klubba ett nytt, reviderat program för stadens fortsatta arbete för tillgängli­ghet och delaktighe­t för personer med funktionsn­edsättning.

Dörröppnar­e saknas, hissar är för små och byggarbete­n blockerar trottoarka­nter – Västerorts­bor med funktionsn­edsättning tycker att staden har sackat efter med tillgängli­gheten, trots löften om ett Stockholm för alla.

 ??  ?? ENGAGERAD. Isac, 19 år, är engagerad i tillgängli­ghetsfrågo­r. Han sitter i rullstol och kommunicer­ar med ögonstyrd dator.
ENGAGERAD. Isac, 19 år, är engagerad i tillgängli­ghetsfrågo­r. Han sitter i rullstol och kommunicer­ar med ögonstyrd dator.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden