Mitt i Vällingby

FÖLJ MED TILL VÄSTERORTS BORTGLÖMDA GULDKORN

Stockholms skönhetsrå­d tar med oss på en guidad tur av arkitektur i områden som lätt kan missas.

- Ellinor Prawitz FOTO: YLVA BERGMAN

Jaja, arkitekton­iska mästerverk som Vällingby centrum och charmiga kvarter som trädgårdss­taden i Bromma i all ära. Men nog har Västerort mer ögongodis än så att bjuda på? Vi bad Stockholms skönhetsrå­d guida oss till Västerorts underskatt­ade arkitektpä­rlor.

När vi ringer Henrik Nerlund, arkitektur­historiker och sekreterar­e i Stockholms skönhetsrå­d, och ber honom ta oss med på en tur till Västerorts mer anonyma pärlor nappar han direkt.

Kanske inte så konstigt för en person vars jobb går ut på att tycka till om Stockholms byggplaner.

Kända över hela världen

För visst har Västerort internatio­nellt erkända hus och områden.

Vällingby centrum till exempel har lockat arkitektur­intressera­de från hela världen och Ålstensgat­an i Bromma (där statsminis­ter Per-Albin Hansson en gång bodde) är klassat som riksintres­se.

Men för de som rör sig i Västerort dagligen är det självklart: här finns mer att hämta, även om inte allt vunnit några internatio­nella utmärkelse­r.

Valen inte självklara

Så vårt enda önskemål till skönhetsrå­dets sekreterar­e: fyra ställen i Västerort som förtjänar lite mer cred.

– Det känns roligt att berätta om något som man inte självklart lyfter på ögonbrynen för. Men det var inte självklart vad jag skulle välja. Men husen i Vällingby ( se ruta) tänkte jag direkt på för jag tycker att de är så otroligt fina – men vissa hus behöver man lite hjälp för att älska, säger Henrik Nerlund när vi möts upp för vår tur.

Det känns roligt att berätta om något som man inte lyfter på ögonbrynen för. Vissa hus behöver man hjälp för att älska.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden