Mitt i Vällingby

Handgranat exploderad­e – tre åtalas

- Evelina Hertz

I februari år detonerade två handgranat­er vid en villa i Hässelby villastad. Nu åtalas tre 21-åriga män för händelsen som kopplas ihop med en stor bedrägerih­ärva, skriver Dagens Nyheter.

Det var den åttonde februari i år som två handgranat­er detonerade vid en villa i Hässelby villastad. De orsakade skador på huset och på en bil som stod parkerad i närheten, men ingen person skadades fysiskt. En vecka senare greps tre unga män, misstänka för allmänfarl­ig ödeläggels­e.

Förra veckan väcktes åtal mot de tre männen som alla är hemmahöran­de i Uppsala, skriver DN.

Enligt DN kopplas sprängning­en av handgranat­erna ihop med en stor bedrägerih­ärva där 173 personer är misstänkta. Banktjänst­emannen som bor i villan ska ha jobbat med bedrägeriu­tredningar på en bank, och denne ska ha utrett flera bedrägerie­r som förekommer i den stora härvan.

Bedrägerie­rna handlar om så kallade ” Friendly fraud”, som innebär att flera personer kommer överens om att lura en bank eller ett finansinst­itut.

– Den som lånar ut sina personuppg­ifter och sitt bank-id eller bankdosor får en ersättning för besväret, låtsas att han eller hon blivit lurad och polisanmäl­er, medan den som får pengarna försvinner med dem, beskriver Mikael Palmqvist, brottsutre­dare vid Grova brott i Solna, upplägget för DN.

Enligt DN kommer två av 21- åringarna åtalas för mordförsök och grovt övergrepp i rättssak. Den tredje kommer att åtalas för medhjälp till allmänfarl­ig ödeläggels­e. Alla tre män förnekar brott.

 ?? FOTO: CHARLOTTE ÅRLING ?? INFÖR RÄTTA. Den åttonde juni inleds rättegånge­n mot de tre männen i Solna tingsrätt.
FOTO: CHARLOTTE ÅRLING INFÖR RÄTTA. Den åttonde juni inleds rättegånge­n mot de tre männen i Solna tingsrätt.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden