Mitt i Vällingby

Byggår avgörande för lägenheter­s slutpris

- POPPIS. FOTO: MOSTPHOTOS BOSTADSBID­RAG. FOTO: MOSTPHOTOS

Vilket årtionde en lägenhet är byggd spelar stor roll för slutpriset. Det visar en undersökni­ng som bostadssaj­ten Booli. se har gjort där 8 000 försäljnin­gar har undersökts för att se vilken tidsperiod de dyraste husen är byggda.

Högst kvadratmet­erpris har lägenheter i hus byggda under senare halvan av 1800-talet, där det finns kakelugnar och är högt i tak.

En förklaring är att dessa är vanligast i dyra områden i centrala innerstan som Gamla stan och på Östermalm. Lägst kvadratmet­erpris har lägenheter i hus byggda på 1980-talet och fram till tidigt 2010-tal. Därefter stiger priserna igen, enligt undersökni­ngen.

Flest slutpriser finns på lägenheter byggda på 1930-talet, då det byggdes mindre lägenheter vilket också säljs betydligt oftare.

Kakelugnar och takhöjd står högt på mångas önskelista. Över 90 000 hushåll i Sverige kan tvingas betala tillbaka delar av sitt bostadsbid­rag, visar siffror från Försäkring­skassan som Hem & Hyra har tagit fram. Siffran är den högsta på sju år och nu vill Försäkring­skassan se en förändring av systemet.

Den totala summan som ska återbetala­s landar på över 700 miljoner kronor.

Av dessa står Stockholms hushåll för cirka 130 miljoner följt av Västra Götaland och Skåne med 119 respektive 109 miljoner kronor i återkrav.

Den 1 januari 2020 föreslås en ny ändring träda i kraft där utbetalnin­gen av bostadsbid­rag ska baseras på faktisk inkomst i stället för en uppskattad inkomst, vilket skulle medföra att återbetaln­ingen försvinner helt, enligt Hem & Hyra.

90 000 hushåll kan behöva betala tillbaka bidrag.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden