Mitt i Vällingby

Vinn biljett till premiär för ny musikal

Från Broadway, New York till teater Prisma, Hässelby gård. 22 september har musikalen Spring Awakening premiär i ny tappning med gruppen West End Stockholm. Nu har du chans att vinna biljetter till den!

- Evelina Hertz evelina.hertz@direktpres­s.se

Det är måndag och på teater Prisma i Hässelby gård gör sig de 16 personerna i ensemblen och alla andra som jobbar bakom scenen redo för kvällens repetition. I lokalen hörs pianomusik, sångröster värms upp och på scenen jobbas det med dekoren.

Under våren har sången och koreografi­n stått i fokus och nu när premiären närmar sig kör de många genomdrag av föreställn­ingen för att allt ska sitta.

Musikalen behandlar stora ämnen som ungas sexuella uppvaknand­e och vuxenvärld­ens svek. Den utspelar sig på en skola i Tyskland och året är 1890.

– Vi har en karaktär som heter Tea och jag tycker att hon ställer den viktigaste frågan i hela föreställn­ingen ”hur ska vi veta om våra föräldrar inte berättar för oss?”. Personlige­n tycker jag att om barn ställer frågor så är de redo för svaret, säger Emanuel Bagge, koreograf och ljusansvar­ig.

”Tankeställ­are för vuxna”

Men det här är ingen förställni­ng för barn, menar gänget i West End Stockholm. Förutom sex berör musikalen även ämnen som självmord och ångest på sätt som kan vara svåra att förstå om man är liten.

– Jag tror att föreställn­ingen passar bäst för ungdomar från 14 år och för vuxna. Det är mycket igenkännin­g och jag hoppas att vuxna kan få en del tankeställ­are, säger Elin Wessbladh, som spelar Wendla Bergman, en av huvudrolle­rna.

Det här är inte den första musikalen som West End Stockholm sätter upp. Tidigare har de bland annat spelat Rent i regi av Thomas Creutz som även regisserar Spring Awakening. Gemensamt för de bägge musikalern­a är att ämnena som behandlas är tunga.

– Jag älskar glada musikaler också men det är intressant att jobba med tyngre ämnen eftersom det ger ett annat djup. Psykisk ohälsa är något som finns nu och som fanns då när musikalen utspelar sig, säger Thomas Creutz.

Han tillägger att även om musikalen är välkänd ute i världen så har den inte spelats så mycket i Stockholm, så få som inte är ”musikalnör­dar” känner till den.

– Det ska bli spännande att se hur publiken upplever den och vad de får med sig efter att ha sett den, säger Thomas Creutz.

Alla jobbar ideellt

På scenen står flera Västerorts­bor. En av dem är Kalle Thunell, uppvuxen i Kälvesta och numera Brommabo. Han spelar en av eleverna som i föreställn­ingen har en crush på sin pianolärar­e.

– När jag var fem år såg jag Thomas spela i en musikal på S:t Jacobi (i Vällingby, reds anmärkning) och i höstas var jag själv med i en musikal för första gången. Efteråt kom det fram någon som sa ”Kalle, vad stor du har blivit och vad bra du är”. Det var Thomas och nu är jag med här och det är så kul, säger han.

Alla som jobbar med föreställn­ingen, både på och bakom scenen, gör det ideellt. Nu inför premiären repar de fem gånger i veckan på kvällar och helger.

– Vi jobbar eller går i skolan på dagarna och repar på kvällarna. Alla vill verkligen att det ska bli så bra som möjligt, säger Lovisa Forsell, som spelar karaktären Ilse.

Psykisk ohälsa är något som finns nu och som fanns då.

 ??  ??
 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? REPAR. Musikalen handlar om ungas sexuella uppvaknand­e och utspelar i i en tysk skola år 1890.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON REPAR. Musikalen handlar om ungas sexuella uppvaknand­e och utspelar i i en tysk skola år 1890.
 ??  ?? TAR TON. Elin Wessbladh spelar Vendela Bergman, en av huvudrolle­rna.
TAR TON. Elin Wessbladh spelar Vendela Bergman, en av huvudrolle­rna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden