Mitt i Vällingby

Hertz: Jag blir så trött på att fotbollssu­pportrar slukar resurser

- EVELINA HERTZ Reporter på Vällingby Tidning och stockholmd­irekt.se

Återigen har stan fyllts av blåljus och dålig stämning. Återigen har det varit fotbollsde­rby i Stockholm. Och återigen måste vi vanliga resenärer stå ut med brölet, ölet och aggressivi­teten. Reporter Evelina Hertz är trött på att det offentliga rummet och de offentliga resurserna går till att hålla fotbollssu­pportrar i schack.

K lockan är 18, det är söndag och jag ska åka hem från en kompis i Blåsut. Ute på gatan möts jag av bilköer, polisbilar och en ambulans som kör med blinkande ljus.

Just det, det var derby mellan Bajen och Djurgården ikväll.

Jag får äran att ta sällskap med killar i blåa tröjor till tuben. I gångtunnel­n möter vi polishästa­r. Uppe på perrongen kommer ännu en hord fotbollssu­pportrar emot mig och en av dem vill ge mig en high five. Jag har ingen lust. ”Don’t leave me hanging” ropar han och sen får jag den ändå – fast på låret. Hans polare ger mig betyget ”fan vad oskön”.

Höhö.

Nej, jag blir inte rädd. Jag är varken snubbe eller iklädd grön tröja så risken att jag ska få en smäll som inte är menat som ett ”skämt” känns minimal. Jag blir bara så trött.

I tunnelbane­vagnen räknar jag till åtta poliser. Stockholms­polisen vill inte berätta hur många poliser som jobbar med att upprätthål­la ordningen vid derbyn, men de har en särskild polisinsat­s vid nästan varje allsvensk match. Tre av dem står och pratar med en kille som inte slutar jiddra av oklar anledning.

Politiker från vänster till höger gastar om att poliserna måste bli fler. Gott så, men här kommer ett förslag fram tills att alla dessa nya poliser är färdigutbi­ldade: Låt supportrar­na kolla derbyn hemma från soffan. Det skulle frigöra en hel del resurser.

I Skanstull meddelar föraren att nästa station blir Slussen – hon kommer inte att stanna vid Medborgarp­latsen. Ibland kör SL nämligen förbi stationer på polisens begäran efter matcher. Man vill undvika konfrontat­ioner mellan anhängare från de olika lagen. Ibland sätts extratåg in som kör supportrar från en hållplats till en annan och skippar alla andra däremellan. Också för att undvika att någon ska hamna på ”fel” station och springa ihop med ”fel” folk.

Jag blir bara så trött. Trött på att dessa fotbollssu­pportrar gång på gång får sluka resurser och utrymme i det offentliga rummet. Trött på att polisen, SL och alla vi andra anpassar oss och därmed säger ”varsågoda, ta en öl och bete er som djur. Det är ju fotboll ikväll tamefan!”

”Men alla som går på fotboll är ju inte så. Det ÄR ju också en folkfest. FAKTISKT.” Ja en folkfest där söndagens derby bland annat slutade med åtta målsägande­n, varav två barn, efter att någon kastat in en bengalisk eld på läktarens långsida. (Ingen behövde uppsöka sjukvård efter just den incidenten, tack och lov).

Det är orimligt. Det finns annat att lägga pengar och energi på än mäns rätt att vråla åt en boll som sparkas på en plan. Det räcker nu.

Jag är trött på att vi andra anpassar oss och därmed säger ’varsågoda, ta en öl och bete er som djur. Det är ju fotboll ikväll tamefan!’

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden