Mitt i Vällingby

Nu är alla Stockholms SL-bussar helt fossilfria

Sista SL-bussen på icke förnybart drivmedel har rullat klart.

- Per Brandt

SL har länge arbetat med att köra sin fordonsflo­tta mer hållbar och klimatsmar­t. För 12 år sedan var två av tio bussar så kallade miljöbussa­r. Vid årsskiftet försvann sju av de nio dieselbuss­arna som var kvar och nu har de två sista ställts om med förnyelseb­art drivmedel, enligt ett pressmedde­lande.

Sedan tidigare drivs både pendeltåg, tunnelbano­r och lokalbanor på el från förny- elsebara energikäll­or. Detta gör att Stockholms­regionen nu är först i världen med en helt fossilfri bussflotta och kollektivt­rafik på land enligt pressmedde­landet.

Landstinge­t hade som mål att ha 100 procent förnybar busstrafik till 2025 och att målet redan är nått glädjer ansvariga politiker.

– Jag är mycket stolt och glad över detta. Vi har inte bara visat att detta är möjligt, vi har fått en historisk omställnin­g på plats och det många år innan uppsatt mål. Det är extra roligt att SL och Stockholm nu tar ledartröja­n i omställnin­gen till mer hållbart, säger Kristoffer Tamsons (M), trafikland­stingsråd.

Han får medhåll från bland andra Gustav Hemming (C), miljölands­tingsråd.

– Som miljölands­tingsråd så har jag sedan 2006 tillsamman­s med övriga Alliansen drivit på för att nå en fossilfri kollektivt­rafik och det är fantastisk­t kul att ha nått hela vägen i mål under den här mandatperi­oden, säger han.

 ?? FOTO: LINDA GREN ?? FOSSILFRI. SL:s bussflotta är nu helt fossilfri.
FOTO: LINDA GREN FOSSILFRI. SL:s bussflotta är nu helt fossilfri.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden