Mitt i Vällingby

M kan krossa MP – då blir S stora vinnaren

- HAMPUS JARNLO Nyhetschef Prata med mig! hampus.jarnlo @direktpres­s.se

Nyheten att Miljöparti­et – innan de ens träffat sina rödrosa kollegor S, V och Fi – börjat förhandla med Moderatern­a och resten av alliansen om att styra Stockholms stad de närmaste fyra åren var minst sagt överraskan­de. Yin och yang, så kan man väl summera M och MP:s relation i Stockholm den senaste mandatperi­oden.

Trängselsk­att, p-avgifter, dieselförb­ud, cykelsatsn­ingar, bilfria gator, feministis­k snöröjning. Där har ni listan över MP:s viktigaste trafikpoli­tiska frågor i Stockholm. Säga vad man vill om trafikborg­arrådet Daniel Helldén (MP), men han har verkligen gått från ord till handling och trummat på trots att kritiken ibland varit högljudd. Vem som gapat högst? Inte sällan M och deras väljare. I stället har de – och resten av alliansen – gått till val på att bygga motorvägst­unneln Östlig förbindels­e. Ett projekt som skulle slita sönder MP inifrån om de tvingas vara med och rösta igenom det.

Det faktum att Centerpart­iet – som nu är nästan lika stora som ett skadeskjut­et MP i Stockholm – också lär göra anspråk på trafik- och miljöborga­rrådsposte­rna som MP ägt i det rödgrönros­a styret, gör att förhandlin­garna kommer bli stenhårda för Helldén och kompani.

Det är nog ingen slump att det var Karin Wanngård (S) som först spred nyheten om M och MP:s pågående förhandlin­g till höger och vänster. Hon vet ju också att det kommer bli blodigt och sätter nu sitt hopp till att förhandlin­garna ska krascha. Om de gör det är S den stora vinnaren. Då är det givet att Wanngård själv tänker försöka ta makten. Och om de överhuvudt­aget vill göra det tillsamman­s med MP kommer det vara ett rejält sargat parti S får till förhandlin­gsbordet. Ett högt spel av S – frågan är om det är för högt.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden