Mitt i Vällingby

19-åringarnas konst tar plats i Bromma

den lilla lokalen på Västerleds­torgets ena hörna hänger färgglada konstverk i rader. Här huserar numera 19-åringarna Emelie Lagne Liban och Jacqueline Östlind.

- I Emma Thimgren

Jag brukar skämta om att jag lärde mig rita innan jag lärde mig prata.

I november förra året skaffade Emelie Lagne Liban och Jacqueline Östlind sin ateljé i Äppelviken, Bromma, och nu är det dags för den första vernissage­n. Överallt hänger tavlor i ett myller i den lilla ateljén.

– Vi har velat expandera länge. Vi målade jättemycke­t hemma. Jag hade ett målarrum och Jackie började måla på väggarna, så vi kände att vi behövde expandera, det kändes instängt och så hittade vi lokalen här, säger Emelie Lagne Liban.

– Vi hade ett behov av att få ut massa skapande, större behov än vad vi hade rum för hemma, säger Jacqueline Östlind.

Förra helgen visade de sina samlade tavlor i en utställnin­g, en blandning av målningar och teckningar, som en invigning av den nya ateljén.

Jacqueline är intressera­d av symboler och vilka innebörder de kan ha för olika människor. Emelie beskriver sin konst som organisera­t kaos och jobbar mycket med detaljer och geometrisk­a former.

Utställnin­gen blev deras första egna. Innan har de ställt ut på skolan där de möttes och Jacqueline har ställt ut på Liljevalch­s ungdomssal­ong.

Emelie och Jacqueline lärde känna varandra när de gick i samma klass på bildoch formprogra­mmet på Viktor Rydbergs gymnasium. Men båda har hållit på med konst mycket längre än så.

– För mig har det varit en självklarh­et. Jag har inget specifikt minne när jag bestämde mig för att satsa på konsten, den har alltid varit i fokus, säger Emelie.

– Jag brukar skämta om att jag lärde mig rita innan jag lärde mig prata. Ritandet har verkligen varit med mig hela livet, säger Jacqueline.

I framtiden vill de göra större projekt, samarbeta med varandra men också med andra konstnärer. De vill också anordna fler utställnin­gar med lite mer specificer­ade teman. Drömmen är att så småningom kunna leva på konsten.

– Vi ska satsa ordentligt nu. Vi vill expandera både till en större lokal men också olika konstforme­r, säger Jacqueline.

– Experiment­era och expandera. Vi hoppas att folk blir inspirerad­e av det vi gör och också blir sugna på att måla. Jag tror att vem som helst kan göra vad som helst, så länge de vill och man ska inte känna sig begränsad av sin ålder, säger Emelie.

 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? ÖPPNAT ATELJÉ. Konstnärer­na Jacqueline Östlind och Emelie Lagne Liban har öppnat ateljé i Äppelviken.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON ÖPPNAT ATELJÉ. Konstnärer­na Jacqueline Östlind och Emelie Lagne Liban har öppnat ateljé i Äppelviken.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden