Mitt i Vällingby

Arnold bjuder in Greta till Wien

HENNES SVAR: ”Räkna med mig. Hasta la vista baby” 15-åriga Greta Thunbergs beslut att sittstrejk­a utanför riksdagen fram till valet för att uppmärksam­ma klimatet har gjort ett starkt intryck – på ett något oväntat håll.

- Sophie Stigfur

Det var den 20 augusti som vi först rapportera­de om den 15-åriga klimatkämp­en Greta Thunberg, som valde att sätta sig ned utanför riksdagshu­set med en skylt med texten ”Skolstrejk för klimatet”. Här skulle hon bli kvar varje dag fram till valet för att uppmärksam­ma klimatfråg­an, meddelade hon.

Med tiden kom initiative­t att skapa ringar på vattnet, flera valde att sluta upp och slå sig ned bredvid Greta. Förra veckan hölls även en konsert på Nytorget för att stötta hennes initiativ, där artister som bland andra Patrik Isaksson, Loney Dear och Helene Sjöholm framträdde. Men stödet för femtonårin­gen kommer inte bara från stockholma­rna.

På söndagskvä­llen twittrade nämligen den forne kroppsbygg­aren, skådespela- ren och tidigare guvernören av Kalifornie­n Arnold Schwarzene­gger följande: ”Jag älskar att se någon som inte bara klagar utan faktiskt gör någonting åt saken. Du inspirerar mig. Fortsätt i skolan och jag skulle gärna vilja bjuda in dig till Wien och R20 så du kan inspirera ännu fler”, vilket Svenska Dagbladet var först med att rapportera.

Några minuter senare replikerad­e Greta Thunberg själv på twitter: ”Räkna med mig. Hasta la vista baby”.

Med ” R20” refererar Schwarzene­gger till toppmötet Austrian Wold Summit, som är Schwarzene­ggers årliga klimatmöte som verkar för att Parisavtal­et och FN:s hållbarhet­smål uppfylls.

– Det känns väldigt häftigt. Det är otroligt att det har spridits så, säger Greta Thunberg till SvD.

Greta Thunberg har tidigare förkunnat att hon kommer att fortsätta med skolstrejk­en varje fredag framöver, tills Sverige uppfyller Parisavtal­et.

 ??  ?? PEPP. Politikern Arnold Schwarzene­gger vill se 15-åriga Greta Thunberg på klimattopp­mötet i Wien. Hennes svar? ”Räkna med mig. Hasta la vista baby”.
PEPP. Politikern Arnold Schwarzene­gger vill se 15-åriga Greta Thunberg på klimattopp­mötet i Wien. Hennes svar? ”Räkna med mig. Hasta la vista baby”.
 ?? FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN/WIKIMEDIA COMMONS ??
FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN/WIKIMEDIA COMMONS

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden