Mitt i Vällingby

Skolor kräver intyg

för specialmat

- Patrik Wirén patrik.wiren@direktpres­s.se

Skolmaten måste vara trygg.

Efterfråga­n på specialkos­t i skolan har eskalerat rejält de senaste åren. Det kan handla om diagnoser som gör att barnen tappar aptiten i samband med medicineri­ng, i andra fall om allvarliga allergier eller överkänsli­ghet mot vissa livsmedel. Men sedan finns det även en grupp som inte har medicinska anledninga­r till att välja bort vissa livsmedel.

Det är den kategorin av önskemål som ska minska med de nya anvisninga­rna som Utbildning­sförvaltni­ngen tagit fram. Från och med hösttermin­en måste behov av specialkos­t styrkas med intyg från läkare eller psykolog i stadens alla kommunala grundskolo­r. Den som är vegetarian eller av etiska skäl väjer en viss diet omfattas dock inte av kravet.

Ett ton mat per dag

Tomas Söber, kökschef på Eriksdalss­kolan på Södermalm, välkomnar initiative­t.

På hans skola erbjuds två rätter varje dag, varav ett vegetarisk­t alternativ­t, samt en soppa. Förutom lunch serveras även frukost och mellanmål och allt tillagas på plats.

– Jag tror det handlar om ungefär ett ton mat om dagen. Så det blir en hel del, säger han.

Eriksdalss­kolan har 1 150 elever i årskurs F–9, och är dessutom ett så kallat evakuering­skök, vilket innebär att de hjälper andra skolor när deras egna kök inte kan användas.

– Det ska inte behövas en heltidsper­sonal extra för att hantera alla önskemål. I dag har vi drygt 50 tallrikar specialkos­t och om man då adderar kinkiga barn med föräldrar som tycker att barnen ska få äta vad de vill blir det väldigt många, säger Tomas Söber.

Enligt Stockholms stad kan de många individanp­assade måltiderna innebära en fara för elever som är i behov av medicinsk specialkos­t. Ju fler olika rätter som lagas desto större risk att någonting går fel.

– Skolmaten måste vara trygg och ingen ska behöva bli sjuk av att äta den. Men jag vet att det finns skolor där det blivit övermäktig­t eftersom de många önskemålen om specialkos­t växt så snabbt, säger Tomas Söber.

Tydligare regler

För Eriksdalss­kolan gör de nya anvisninga­rna egentligen ingen skillnad. Liksom en del andra skolor i staden begär de redan sedan tidigare läkarintyg. Men Tomas Söber tycker ändå det finns en viktig poäng med en enhetlig syn från stadens sida.

– Det innebär att det blir tydligare vilka regler som gäller på alla kommunala skolor i staden, säger han.

 ?? FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN ?? ERIKSDALSS­KOLAN. Tre gånger i veckan levereras ungefär 80 kilo tomater till skolan på Södermalm.
FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN ERIKSDALSS­KOLAN. Tre gånger i veckan levereras ungefär 80 kilo tomater till skolan på Södermalm.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden