Mitt i Vällingby

”I vår generation kommer fler rösta”

Stort engagemang på skolor i Västerort

- Evelina Hertz

När högstadiee­leverna i Smedshagsk­olan, Hässelby, gick till valurnorna i skolvalet röstade många likt sina föräldrar. Socialdemo­kraterna blev största parti – precis som i valdistrik­tet Smedshagen.

Men när det gäller valdeltaga­ndet skiljer sig siffrorna åt mellan vuxna och ungdomar.

Smedshagen är fortfarand­e ett av valdistrik­ten i Hässelby- Vällingby med lägst valdeltaga­nde, trots att det ökade med 4,5 procentenh­eter från senaste valet (till 73 procent).

Viktigt att rösta

I skolvalet röstade däremot 90 procent av eleverna. Sara Diaz, Emma Daher, Mohammad Elbazi och Azali Amari går alla i årskurs åtta och är överens om att det är viktigt att rösta.

– Man måste rösta när man väl har chansen att påverka framtiden så att den blir bättre, säger Emma Daher.

De berättar att det har fått lära sig om de olika partierna och vad de tycker i olika sakfrågor inför valet, och gjort egna valaffisch­er. Några av dem har även kollat på partiledar­debatter på teve.

– Jag tror att de vanligaste anledninga­rna till att man inte röstar är att man inte är påläst, tänker att ens röst inte spelar någon roll eller att man inte orkar, säger Mohammad Elbazi.

– Helt ärligt, våra föräldrar bryr sig om två saker. Att få stanna i Sverige och om skatten. Så jag har berättat för min mamma vad de olika partierna tänker om det, säger Azali Amari.

Att valdeltaga­ndet länge varit lågt i Smedshagen känner de till. Flera av eleverna har därför pratat med sina föräldrar inför valet om vikten av att rösta.

– Min mamma skulle inte göra rösta men jag sa till henne att hon måste så då gjorde hon det. Jag tror att våra föräldrar vill att vi ska bli stolta över dem och röstar om vi pratar med dem, säger Sara Diaz.

Nästa val

I nästa val 2022 får deras klass rösta på riktigt, i alla fall de som hunnit fylla 18 år. Sara, Emma, Mohammad och Azali tror att fler i deras generation kommer att göra det, jämfört med sina föräldrar.

– Vi ser samhället på ett annat sätt, genom till exempel sociala medier. Vi får lära oss om politik och att även om det inte finns ett parti som man vill rösta på så kan man rösta blankt, säger Azali Amari.

Jag tror att våra föräldrar vill att vi ska bli stolta över dem och röstar om vi pratar med dem.

 ?? FOTO: EVELINA HERTZ ?? INTRESSERA­DE. Fr v: Sara Diaz, Emma Daher, Azali Amari och Mohammad Elbazi röstade alla i skolvalet.
FOTO: EVELINA HERTZ INTRESSERA­DE. Fr v: Sara Diaz, Emma Daher, Azali Amari och Mohammad Elbazi röstade alla i skolvalet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden