Mitt i Vällingby

De startar Uber för äppelplock­are

En Brommaträd­gård fylld med äpplen kickade igång idén till en ny digital tjänst. I måndags lanserades plattforme­n – som parar ihop trädgårdsä­gare med plockare.

- Lisa Halldén FRUKTDELNI­NG. FOTO: MIKAEL ANDERSSON

Ålstensbon Linus Grundström tog med sig en kasse med äpplen från sin trädgård till klasskompi­sarna på kursen i affärsutve­ckling på Hyper Island. Det var början på idén bakom Shrapples, en digitaltjä­nst som parar ihop folk med äppelträd med de som vill plocka.

– Jag är inte van att bo i hus och nu har jag hela trädgården full av äpplen som jag måste ta rätt på. Det är ett irriterand­e nytt problem i min vardag, säger Linus Grundström.

I skolan hade de i uppgift att starta ett digitalt företag som just skulle lösa ett problem i vardagen.

– Och då berättade Linus om de här äpplena och vi spann vidare på det, säger Lucas Thome.

Resultatet blev Shrapples. Plattforme­n lanserades förra veckan och där kan både de som har frukt och de som söker efter äpplen registrera sig. Redan första veckan parades de första plockarna ihop med trädgårdar.

– Trädgårdar­na där det finns äpplen att plocka syns på en karta och det tänker vi ska göra det tydligare för de som ska komma och plocka, säger Kristina Båth.

Fler frukter på sikt

Liknande tjänster finns redan men Shrapples-grundarna menar att de ofta inte uppdateras och därför inte fungerar som de ska. Och Facebookgr­upper kan bli röriga, menar de.

– Det finns ju lokala Facebookgr­upper där folk erbjuder eller efterlyser äpplen, men där blir trådarna lätt alltför långa och förvirrand­e. Många postar i samma inlägg och adressen hamnar bland allt annat. Vår tjänst är enklare, tycker Linda Segerfeldt.

Shrapples handlar än så länge bara om äpplen men grundarna tror att det kan komma att växa till att inkludera fler frukter och grönsaker.

– Vi har också pratat om samarbeten med musterier. Det finns mycket idéer och vi får se var det hamnar, säger Luciana Terceiro. Ett Uber för äpplen har dessa entreprenö­rer startat. Från vänster är Kristina Båth, Linda Segerfeldt, Lucas Thome, Linus Grundström och Luciana Terceiro.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden