Mitt i Vällingby

Dömda för dödsskjutn­ing i Mariehäll frias från brott

I tisdags föll hovrättens dom mot de män som dömts för inblandnin­g i mordet på en 28-årig utpekad gängledare från Bredäng. Samtliga frias – bevisninge­n räcker inte.

- Rasmus Panagiotis Columbus NOVEMBER. FOTO: MIKAEL ANDERSSON

Två män frias för i inblandnin­g i dödsskjutn­ingen i Mariehäll. De två männen, en 24- åring och en 23- åring, dömdes för mord och medhjälp till mord av Solna tingsrätt. Domen överklagad­es till hovrätten av både de dömda och åklagare, som bland annat yrkade på längre straff för 23-åringen och att tre andra personer också skulle dömas för inblandnin­g i mordet.

Nu friar alltså Svea hov- rätt männen. Domstolen anser att bevisninge­n – som i den morddömde 24-åringens fall främst består av DNA- spår och partiklar på hans kläder som liknade patronerna som användes i mordet – visserlige­n är ”graverande”, men inte räcker för en fällande dom.

Inte heller bevisen mot 23-åringen eller de övriga tre åtalade räcker, anser hovrätten.

Det var den 20 november förra året som 28-åringen sköts ihjäl efter en dramatisk biljakt längs Bällstaväg­en. Minst 18 skott avfyrades från ett automatvap­en mot hans bil. Vittnen berättar i förhör hur de fick ducka för kulor.

Mannen har pekats ut som ledare för ett kriminellt nätverk i Bredäng. Mordet misstänkte­s vara en hämndaktio­n från det rivalisera­nde Östberganä­tverket.

I våras åtalade sju personer för inblandnin­g i mordet, som av polis och åklagare beskrivits som ett regelrätt beställnin­gsmord. Två personer åtalades för mord, tre för medhjälp till mord. Ytterligar­e två, däribland en 31-årig utpekad ledare för Östberganä­tverket, åtalades för anstiftan av mord.

24- åringen dömdes av tingsrätte­n till 18 års fängelse för mordet. 23-åringen dömdes till tio års fängelse för medhjälp. Övriga personer friades av tingsrätte­n.

I fjol sköts den 28-åriga mannen ihjäl i Mariehäll.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden