Mitt i Vällingby

Här har cykelstöld­erna ökat med 100 procent.

FÖRDUBBLAT.

- VÄSTERORT Victor Malmcrona 070-091 23 42 victor.malmcrona@direktpres­s.se

Antalet cyklar som anmälts stulna har i år ökat rejält jämfört med förra året i polisområd­e Vällingby. Här är polisens tips för att behålla, eller få tillbaka, din cykel.

Vid den här tiden förra året hade det gjorts 217 polisanmäl­ningar om cykelstöld i polisområd­e Vällingby. Under samma period i år har mer än dubbelt så många anmälninga­r gjorts – hela 474 stycken.

– Vi har inte haft möjlighet att göra en djupdyknin­g i varför den här ökningen har skett, men vi kan ju konstatera att det är någonting som har hänt, säger Matti Rönnqvist, kommunpoli­s i Vällingby.

En teori, menar Matti, är att den varma vintern gjort att efterfråga­n på cyklar ökat. Det kan ha gjort att de som livnär sig på att stjäla cyklar lagt i en extra växel.

Borta med vinden

Cykelstöld är också ett brott som ofta är svårt att lösa.

– Naturligtv­is försöker vi utreda de anmälninga­r som kommer in, men de är ofta svårutredd­a och det finns sällan vittnen. Man har ställt i från sig cykeln, så är den borta när man kommer tillbaka, säger Matti Rönnqvist.

Det är inte ovanligt att polisen kommer över ägarlösa cyklar, men många gånger är det då svårt att hitta ägaren. En märkning av cykeln kan då göra chansen större att du får tillbaka hojen.

– Man kan använda en gravyrmask­in för att sätta dit kännetecke­n. Det har vi på polisstati­onen, det är bara komma förbi och be om att få låna en, säger Matti Rönnqvist.

 ??  ?? Matti Rönnqvist.
Matti Rönnqvist.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden