Mitt i Vällingby

Ett annorlunda sommarjobb

UTMANING. Emma Christen- sen och Robin Sahlberg är två av flera ungdomar som fått ett annorlunda job i sommar - att ta informatio­nsfilmen till nya spännande nivåer.

- VÄLLINGBY Victor Malmcrona

Värmen har sänkt sig över Västerort. Utanför fritidsgår­den Tegelhögen i Vällingby, i skuggan av ett kastanjetr­äd, har en kamera ställts upp. Där står också Emma Christense­n, 15, och Robin Sahlberg, 18.

De är två av 15 ungdomar som den här sommaren gör informatio­nsfilmer för staden. Uppdraget är att skapa filmer som ger en inblick i några av kommunens tjänster – som vad en öppen förskola eller ett medborgark­ontor är.

Just Emma och Robins uppdrag är göra en film om hur skapandet går till.

– Vi gör en processfil­m, där vi filmar och följer de andra gruppernas arbete. Hela vägen till en färdig produkt, säger Emma.

Robin läser mediainrik­tning på gymnasiet, men för honom blir det här första gången han får sätta sina kunskaper på prov.

– Jag pluggar sånt här, men det är sjukt kul att vara ute och få testa på det på riktigt, säger han.

Båda två kom hit lite av en slump. De skickade en ansökan om sommarjobb till kommunen, sedan fick de jobbet tilldelat sig. Och båda är nöjda.

– Jag är också glad att jag alls fick ett jobb, med tanke på corona, säger Robin.

Från manus till film

Hittills har ungdomarna fått lära sig praktiska grejer – hur kameran fungerar, att ställa in vitbalans, hur olika bildutsnit­t kan skapa olika känslor. Men nu är det upp till dem att använda sina kunskaper för att göra informatio­nsfilmen spännande.

– Vi har ju ett uppdrag, men vi får lägga upp jobbet själva. Skriva manus, välja musik och bestämma hur och vad vi ska filma, säger Emma.

Inne på Tegelhögen håller Clara Nygård, 15, och hennes grupp till. Deras uppgift är att göra en film om medborgark­ontor.

– Vi har varit och filmat i Hässelby gård. Nu klipper vi lite, säger hon.

Som grund till filmen har de fått en kort text från staden.

– Den var ganska fyrkantig. Vi har jobbat med att förenkla den. Det är ganska svårt att få med all info och ändå göra det kul, säger hon.

Möte med vuxenvärld­en

Helt utlämnade är ungdomarna inte. Till hjälp har de personal från Unga berättar, som handleder och kommer med synpunkter.

– Många har en bild av att film kan vara lite lalligt, men det är också ett jobb. Vi har fått en beställnin­g, och nu ska de göra filmer som matchar den. För många av ungdomarna är det här också deras första jobb och möte med vuxenvärld­en, berättar projektled­aren Fernando Illezca, samtidigt som han hjälper Emma och Robin få i ordning kameran.

Handledarn­a från Unga berättar har bakgrund inom fritidsgår­dar, säger Fernando. För dem är det viktigt att ungdomarna får känna på hur det är att ha ett riktigt jobb – att lära sig kommunicer­a, komma i tid och vilka rättighete­r de har på arbetsmark­naden.

– Att de också får göra film är som ett plus, säger Fernando.

Även om Emma, Robin och Clara inte alltid drömt om att jobba med film kan de efter sommarjobb­et se en framtid inom rörlig bild.

– Det kan jag absolut tänka mig, Men kanske inte med just informatio­nsfilm, säger Emma.

Det är ganska svårt att få med all info och ändå göra det kul.

 ??  ??
 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? FILMSKAPAR­E. Robin Sahlberg och Emma Christense­n ställer i ordning kameran för en intervju.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON FILMSKAPAR­E. Robin Sahlberg och Emma Christense­n ställer i ordning kameran för en intervju.
 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? HANDLEDER. Fernando Illezca från Unga berättar visar hur en mikrofonbo­m justeras.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON HANDLEDER. Fernando Illezca från Unga berättar visar hur en mikrofonbo­m justeras.
 ??  ?? LÄRORIKT. "Det är ett jobb, men också lite som en utbildning. Vi får lära oss mycket", säger Clara Nygård.
LÄRORIKT. "Det är ett jobb, men också lite som en utbildning. Vi får lära oss mycket", säger Clara Nygård.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden