Mitt i Vällingby

Skräpigt värre i stadens parker INSATS.

I tider när många väljer att ses utomhus märks det av i Västerorts parker. Stadsdelar­na har ökat antalet tömningar av papperskor­gar, men vill också att boende tänker på att plocka upp efter sig.

- Ella Söderberg 073-600 69 31 ella.soderberg@direktpres­s.se

Likt varje sommar förflyttar sig Västerorts­borna ut i parkerna och vid vattnet. Stadsdelar­na är förberedda på detta, men i år är ett särskilt år med tanke på att många väljer att stanna hemma under sommaren.

Åsa Otteklint, parkingenj­ör i Bromma, vill uppmana invånarna att själva försöka ta ansvar för att se till att parkerna är rena och fräscha.

– Om en papperskor­g är full så finns det oftast flera andra i närheten. Det är viktigt att tänka på att man inte samlar ihop skräpet och lägger det bredvid den överfulla papperskor­gen, för då kommer fåglarna åt det.

Hon säger att Bromma stadsdel nu tömmer papperskor­garna minst tre gånger i veckan, medan det vid strandbade­n sker tömning varje dag.

– Vi har märkt av att Nockebykli­ppan är välbesökt. Där har vi bytt till en annan slags papperskor­g, men även vid plaskdamma­rna, Björklunds hage och vid Ålstensäng­en är det mycket folk.

Ett av de största problemen är när folk slänger pizzakarto­nger i papperskor­garna, eftersom dessa tar så mycket plats.

– Vi försöker på alla sätt hålla parkerna fina, men alla måste också ta ett eget ansvar för att se till att det hålls rent, säger Åsa Otteklint.

Fler personer utomhus i år

Även i Hässelby-Vällingby har man märkt av att fler personer vistas utomhus. Parkingenj­ören Ragnar Ählström säger att det är enorm skillnad jämfört med tidigare år, troligtvis på grund av det fina vädret som varit, men att folk också är hemma mer.

– Just nu har vi dubblat resurserna som sysslar med renhållnin­g. Vissa papperskor­gar töms två gånger per dygn. Men samtidigt är det trevligt att folk är utomhus i dessa tider, säger Ragnar Ählström.

Ökad bemanning

Detsamma gäller för SpångaTens­ta stadsdel. Parkingenj­ören Amy Berggren säger att stadsdelen märkt av att många vistas utomhus i år, mer än tidigare.

– Vår entreprenö­r har tagit in extra personal för detta, med ökad bemanning på vår ordinarie sophämtnin­g, och gör akuta punktinsat­ser då vi märker det själva eller om det kommer in något från tyck till (stadens app för felanmälan, reds. anm.), skriver hon i ett mejl.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden