Mitt i Vällingby

Västerorts­bor håller Ridderviks vatten rent.

- Victor Malmcrona

Det är hisnande saker vi hittar, mycket som legat på botten i säkert hundra år.

Efter att det klagats på nedskräpni­ng i Riddersvik bestämde sig några Hässelbybo­r för att ta saken i egna händer. Det blev startskott­et på ett initiativ som väckt ett stort engagemang i Västerort.

Det hela började med ett inlägg en lokal Facebookgr­upp. Någon klagade på att några lämnat skräp efter sig efter en kväll vid vattnet.

Debatten om nedskräpni­ng som följde i kommentars­fältet fick Hässelbybo­n Christina Rindsjö att vilja ta saken i egna händer.

– Det skapades en sådan negativ ton och folk klankade ner på varandra. Jag kände att ”det där löser ingenting”, så jag startade ett upprop, säger hon.

Och hon fick gehör. Gruppen Håll Riddersvik Rent skapades, och bara några dagar senare var de igång med att rensa bort skräp och avfall.

Ses varje söndag

Det var i början av juli. Under hela sommaren har allt fler personer träffats varje söndag och rensat vid Riddersvik, både i vatten och på land. I snitt har de fått ihop sex sopsäckar skräp varje gång.

– Det är hisnande saker vi hittar, mycket som legat på botten i säkert hundra år. Sist vi var ute fick vi bland annat upp ett tiotal däck, en båtmotor, ett blyankare, en bilstol, och flaskor och pantburkar i mängder, säger Christina Rindsjö.

Förutom att vara en insats för naturen, tycker Christina Rindsjö att gruppen skapat en fin gemenskap.

– Vår yngsta deltagare är fyra år, den äldsta sjuttio plus. Det är en fantastisk grupp människor och det finns ett sånt engagemang. Alla människor kan förenas kring det här, och det visar att det är lätt att göra skillnad.

Blir till konst

För att skapa medvetenhe­t om hur mycket skräp som lurar under ytan ska det som plockats upp sättas ihop till ett konstverk – vid namn Atlantis 2.0.

– Vi ska ställa ut installati­onen i Åkermyntan när alla skolor är igång igen. Vi vill visa vad konsekvens­erna av nedskräpni­ng är och skapa en positiv trend i att värna naturen, säger Christina Rindsjö.

Initiative­t är också ett sätt för Christina att ge någonting tillbaka till det område som hon bott i i 20 år.

– Många tycker att det är så fint när de tittar ut över vattnet i Riddersvik, men det är en soptipp under ytan. Vi har också problem med gifter i marken i Riddersvik som rinner ut i Mälaren. Vatten är det vi lever av och det är fundamente­t till våra liv. Vi måste ta hand om det.

 ??  ??
 ?? FOTO: CHRISTINA RINDSJÖ ?? GEMENSAM INSATS.
Folk i alla åldrar har gått samman för att hålla Riddersvik rent. Här står ett gäng av dem bakom sitt dagsverke.
FOTO: CHRISTINA RINDSJÖ GEMENSAM INSATS. Folk i alla åldrar har gått samman för att hålla Riddersvik rent. Här står ett gäng av dem bakom sitt dagsverke.
 ?? FOTO:CHRISTINAR­INDSJÖ ?? UNGA MILJÖKÄMPA­R. Kasper Feiler och Hampus Hugzon, båda 13, visar upp en del av dagens fångst.
FOTO:CHRISTINAR­INDSJÖ UNGA MILJÖKÄMPA­R. Kasper Feiler och Hampus Hugzon, båda 13, visar upp en del av dagens fångst.
 ?? FOTO: PRIVAT ?? SAMARBETE. Initiativt­agaren till Håll Riddersvik Rent, Christina Rindsjö (t.h.), tillsamman­s med Fredrik Johansson från Rena Mälaren.
FOTO: PRIVAT SAMARBETE. Initiativt­agaren till Håll Riddersvik Rent, Christina Rindsjö (t.h.), tillsamman­s med Fredrik Johansson från Rena Mälaren.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden