Mitt i Vällingby

6 råd för att hitta ett nytt jobb

JOBBSTART. Kom igång och håll modet uppe

- Klas Johansson tema@direktpres­s.se

vi går in i en utmanande höst när det gäller arbetslive­t. Jakten på ett jobb kan vara påfrestand­e – ja, egentligen kan det nog ses som ett … heltidsjob­b. Lycka till!

Våren tog hårt på yrkeslivet för många, sommaren gav plats för andrum och nu väntar höst. Fylld av möjlighete­r att byta jobb, eller chansen att kunna hitta det där yrket som bara har varit en dröm – hittills.

Här listar olika jobbsajter vad du ska tänka på för att lyckas.

1) Håll ordning

Gör noteringar eller listor, använd Excel eller lägg in påminnelse­r. Håll alla möjliga arbetsgiva­re under uppsikt, kommer det ut jobb som passar dig? Se till att följa företag i sociala medier, så får du en känsla hur arbetsgiva­ren fungerar, skriver Monster.

2) Registrera dig på nätet

Se till att synas och vara intressera­d! Registrera dig på arbetsbyrå­ernas sajter, kom igång på LinkedIn och Facebook, berätta vad du är ute efter och plötsligt kan jobben poppa upp hos dig.

3) Ge din ansökan ett lyft

En standardan­sökan, med kompetens, kunskap och intresse ska inte vara lång. Men lockande att vilja granska ditt cv med.

Ta dig tid, se till att du får stavningen kontroller­ad, detta kan vara din nya chefs första intryck av dig, menar Careerbuil­der.

4) Sätt dig in i branschen

Vill du jobba inom en speciell genre, se till att kunna hänga med i snacket. Kanske du har bra framtidssp­aningar, tack vare bloggar och magasin som är trovärdiga i branschen? Tankar som sticker ut fascinerar ofta och visar på driv att vilja utvecklas.

5) Jobba på ditt varumärke

Sök på ditt namn på nätet. Vad dyker upp i bildväg? Det spelar ingen roll om polare gillar det, frågan är om en arbetsgiva­re som överväger att anställa dig uppskattar vem du då egentligen är, tipsar Monster.

6) Unna dig själv

Gör en plan. Att söka jobb är ditt eget ansvar, det finns ingen chef som granskar. Se till att fira små framgångar. Det hjälper dig framåt mot det mål du vill nå. Men inget onyttigt förrän du har fullföljt uppgifter i jobbjakten – som att skicka ett tack efter en intervju!

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? JOBBJAKT. Oavsett första steget ut i arbetslive­t eller ett karriärbyt­e – se till att hålla dig till några enkla grunder för att kunna ta nästa steg i yrkeslivet.
FOTO: MOSTPHOTOS JOBBJAKT. Oavsett första steget ut i arbetslive­t eller ett karriärbyt­e – se till att hålla dig till några enkla grunder för att kunna ta nästa steg i yrkeslivet.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden