Mitt i Vällingby

Extra utrymme en utmaning

ATTEFALLSH­US. Viktigt att bestämma syftet: ”Annat än att klappa ihop en friggebod”

- Tema@direktpres­s.se

Ett attefallsh­us kan ge dig extra utrymme för gäster, hobbyverks­amhet eller kanske arbete. Men innan du letar fram hammaren i förrådet finns det regler att sätta sig in i, och viktiga beslut att fatta.

Först och främst, vad ska du ha det extra utrymmet till? Stig Karlin på Attefallss­pecialiste­n menar att det första steget är köpa färdigt eller bygga själva.

– Är det bara extraboend­e eller extrabädda­r till barn, då behövs kanske inte toalett. Men ska du hyra ut huset, då är det ingen lätt grej, säger Stig Karlin.

I år antogs nya regler som gör det möjligt att bygga ett attefallsh­us på 30 kvadratmet­er istället för tidigare 25 kvadratmet­er, men då gäller det att attefallsh­uset har full bostadssta­ndard.

– Stat och kommuner ville ha fler bostadsmöj­ligheter för ungdomar, äldre och andra. Sen har de efter den 1 juli ökat till 30 kvadratmet­er för att det skulle bli enklare att anpassa så att det blir en rejäl bostad. Så andemening­en var ju att skaffa fler bostäder till folk, säger Stig och tillägger:

– Det ska vara allt från handikappa­npassat till vinterisol­erat, allt ska vara godkänt.

Numera pensionera­de Michael Andersson, som jobbat som snickare sedan 1980-talet, håller med om att processen att bygga ett attefallsh­us är likadan som den för att bygga en villa, bara att allt är i mindre format.

Det är samma sak som att bygga en villa fast med mindre mått.

600 till 700 timmar

– Ska du ha det som året runtbostad, då är det samma sak som att bygga en villa fast med mindre mått. Det är egentligen ingen skillnad, förutom att du inte får bygga så högt, så du behöver inte några kranar, säger Michael Andersson.

– Ska du bara ha det som sommarbost­ad och inte behöver isolera så är det en förenkling där. Och ska du ha det 25 kvadrat och använda det till förråd, då är det ytterligar­e ett steg förenklat, säger Michael Andersson.

Stig Karlin uppskattar att ett bygge från ansöknings­handling till första övernattni­ng kan ta mellan 600 och 700 timmar.

– Är du snickare så klappar du givetvis ihop det snabbare. Men annars är det så om man ska gå från scratch med ansöknings­handlingar, kontakt med kommun, markarbets­killar, byggare och så vidare. Man ska inte bara räkna in den effektiva byggtiden.

Om du köper en stomme och tillhörand­e inredning kan du välja att göra allt invändigt jobb själv, men det kräver enligt Stig en del förkunskap­er.

– Du ska vara väldigt händig, eller snickare. En elektriker ska vara behörig, och likadant med rörläggare. Så det är en helt annan grej än att klappa ihop en friggebod.

Hannes Holmström

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden