Mitt i Vällingby

Oklart när permanenta kameror kan sättas upp på Hässelby torg.

- HÄSSELBY GÅRD Victor Malmcrona

Jag förstår frustratio­nen hos poliser som jobbar ute i fält.

I början av sommaren installera­des tillfällig­a övervaknin­gskameror på Hässelby gårds torg. Men de utlovade permanenta kamerorna lyser fortfarand­e med sin frånvaro.

Efter en rad incidenter och skadegörel­se mot stadsdelsf­örvaltning­ens lokaler i våras lyftes frågan om övervaknin­gskameror igen. Bland annat lyfte opposition­en i stadsdelen, med Socialdemo­kraterna i spetsen, frågan i en skrivelse.

I början av sommaren tog lokalpolis­en saken i egna händer.

– Händelsern­a under våren föranledde att jag tog beslut om att sätta upp akutpaket, alltså tillfällig­a kameror, säger Catrine Kimerius Wikström, chef för lokalpolis­område Vällingby.

Men permanenta kameror dröjer.

Fördelas efter behov

Det är polisen som centralt styr hur kamerorna fördelas över staden. Platser som är aktuella för kameraöver­vakning läggs på en prioriteri­ngslista. Och prioriteri­ngarna ändras hela tiden, menar kommissari­e Stefan Singman, sektionsch­ef för kamerabeva­kning vid polisen.

– Jag förstår frustratio­nen hos poliser som jobbar ute i fält. Men faktum är att vi inte har hur många kameror som helst. Vi försöker sätta dem så de kan göra störst nytta. Hässelby finns med i vår långsiktig­a strategi, men det är omöjligt att säga när de kan få permanenta kameror.

På senare tid har det också skett en förändring i strategin av hur kameror används, menar Stefan Singman,

– Vi har sett att tillfällig­a behov av övervaknin­g har ökat, det har vi inte riktigt varit beredda på. Så det är bättre att ha fler kameror som vi kan flytta runt utifrån problembil­der, istället för permanenta kameror.

Dyr utrustning

I Stockholm finns ungefär 100 övervaknin­gskameror, och av de är cirka 20 tillfällig­a. Att fler kameror inte finns tillgängli­ga är en kostnadsfr­åga, menar Stefan Singman,

– Bara hårdvaran kostar ungefär 50 000 kronor. Sedan tillkommer kostnader för installati­on och avtal med leverantör­er. Det vår it-avdelning som köper in alla kameror, och de ska också fördelas över hela Sverige, säger han.

Summan av det hela är att Hässelby snällt får vänta på sin tur.

– De två tillfällig­a har varit uppe sedan sommaren. De kommer vara kvar, och jag hoppas de kan bli fler och permanenta. Jag vill ju att det ska ske så fort som möjligt, men vi får stå i kö som alla andra, säger Catrine Kimerius Wikström. Även om polisens kameror dröjer i Hässelby jobbar fastighets­ägare i centrum med att få upp egna kameror i garaget.

”Så fort vi får hit fler kameror så sätter vi upp dem,” säger Catrine Kimerius Wikström, lokalpolis­chef i Vällingby.

 ?? FOTO: ANNA RÖNNQVIST ?? FILMFRITT. Än finns inget besked om när Hässelby kan få permanenta övervaknin­gskameror.
FOTO: ANNA RÖNNQVIST FILMFRITT. Än finns inget besked om när Hässelby kan få permanenta övervaknin­gskameror.
 ??  ?? EGEN ÖVERVAKNIN­G.
EGEN ÖVERVAKNIN­G.
 ??  ?? VÄNTAR.
VÄNTAR.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden