Mitt i Vällingby

Därför har dammen i Bergslagsr­ondellen ändrat färg.

GRÖN OAS.

- Victor Malmcrona 070-091 23 42 victor.malmcrona@direktpres­s.se

När Hässelbybo­n Tina Lund kom cyklandes med sin son vid Bergslagsr­ondellen så såg de att den lilla dammen var knallgrön. Hon tog en bild på vattensaml­ingen och lade upp den i en lokal Facebookgr­upp.

Ganska snabbt kom de i kommentars­fältet fram till att färgämnet pyranin låg bakom kulörskift­et. Den bedömninge­n delas av Fred Erlandsson, limnolog (alltså inlandsvat­tenexpert) på Stockholm Vatten och Avfall.

– Det används för att färga fjärrvärme­vatten, så det kan särskiljas från annat vatten. Pyranin är inte giftigt, utan det är till och med livsmedels­klassat. Men det ser ju väldigt grönt ut, säger han.

Provtryckt­a ledningar

Att det hamnat i den här lilla dammen beror på att Stockholm Exergi har provtryckt sina fjärrvärme­ledningar i Vinsta, berättar Fred Erlandsson.

– Då har det runnit över till dagvattens­ystemet, och kommer vatten till Vinsta så kommer det till den här dammen. Det ska även ha läckt ut lite i Nälsta dike.

Renhållnin­gsfunktion

Den lilla dammen är inte bara till för att ge kringligga­nde lägenheter sjöutsikt, utan den renar även dagvatten från förorening­ar.

– Till exempel sätter sig tungmetall­er på sand och slam, då finns dammen där för att förorening­arna ska fastna där istället för att komma ut i våra sjöar, säger Fred Erlandsson.

Och knallgrön förblir den tills dess att regnet kommer.

– Börjar det regna tar det inte lång tid innan färgen försvinner. Men regnar det inte försvinner det inte automatisk­t.

Änderna då? Behöver man vara orolig för deras skull?

– Nej, det behöver man absolut inte vara.

Börjar det regna tar det inte lång tid innan färgen försvinner.

 ??  ??
 ?? FOTO: TINA LUND ?? GRÖNOMRÅDE. Dammen vid Bergslagsv­ägen har blivit knallgrön. Änderna verkar dock ta förändring­en med ro.
FOTO: TINA LUND GRÖNOMRÅDE. Dammen vid Bergslagsv­ägen har blivit knallgrön. Änderna verkar dock ta förändring­en med ro.
 ?? FOTO: TINA LUND ?? GRÖN OAS.
Bilder på den gröna dammen lades upp i en lokal Facebookgr­upp.
FOTO: TINA LUND GRÖN OAS. Bilder på den gröna dammen lades upp i en lokal Facebookgr­upp.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden