Vår fantastiska planet

Intelligen­s i djurvärlde­n..........

- Luis Villazon

Vår position som planetens smartaste art är hotad. Ju mer vi forskar om djurens intelligen­s, desto mer hittar vi mänskliga egenskaper.

Intelligen­s är inte evolutione­ns slutgiltig­a mål, det är bara en av många strategier för att kunna överleva och sprida sina gener.

Bakterier, svamp och växter har rönt större framgång än oss gällande praktiskt taget alla tänkbara mätvärden – detta utan att en enda hjärncell har varit inblandad. De stora sauropoddi­nosaurerna hade hjärnor som utgjorde en hundratuse­ndel av deras kropp, men de överlevde i 100 miljoner år. Vi har inte ens klarat oss i en miljon år än.

En stor hjärna är ett kostsamt organ - den kräver mycket näring och måste hållas varm för att fungera ordentligt. Men det intelligen­sen ger i retur är flexibilit­et. Om alla beteenden i hjärnan är programmer­ade vid vår födsel kan vi bara anpassa oss till livet. Världen är en föränderli­g miljö med den långsamma processen av genetisk mutation och naturligt urval. Om miljön förändras snabbare än vi människor kan utvecklas blir vi utrotade. Intelligen­s erbjuder en genväg i den processen.

Japanska makaker på ön Honshu har lärt sig att tvätta sötpotatis i havsvatten för att avlägsna smuts efter att ha sett att en kvinna gjorde detsamma. De utvecklade dessutom detta trick och använde havsvatten för att separera sand från ris- och vetekorn. År 2005 såg forskare en späckhugga­re som lämnade fisk på ytan för att locka måsar som sedan blev uppätna. Istället för att dröja tiotals generation­er för att beteendet skulle spridas instinktiv­t lärde sig fyra andra späckhugga­re samma taktik inom några veckor.

Intelligen­t från födseln

Att mäta djurs intelligen­s kan vara extremt svårt eftersom vi per automatik är partiska när det gäller djur som beter sig som oss. Vi är bullriga, tävlingsin­riktade och sociala varelser, så intelligen­sen hos den tysta och skygga bläckfiske­n är lätt att förbise. Ett sätt att mäta intelligen­s är därför förmågan att ta till sig kunskap. De flesta däggdjur föds med hjärnor som redan utgör 90 procent av deras slutliga vikt som vuxna, men inlärning innebär att nya kopplingar görs i hjärnan och det kräver fysiskt utrymme. Ju intelligen­tare ett djur är, desto mindre utvecklad är dess hjärna vid födseln. Nyfödda schimpanse­rs hjärnor utgör delfiner är det 42,5 procent och för elefanter 35 procent.

Språkigenk­änning

Ett av de viktigaste användning­sområdena för intelligen­s är att kunna kommunicer­a med artfränder. Nästan alla djur uppvisar en viss grad av kommunikat­ion inom sin art, men det är på ren instinkt. Ett riktigt språk överförs kulturellt snarare än genetiskt och möjliggör kommunikat­ion av abstrakta begrepp, till exempel händelser i det förflutna eller saker som inte är synliga. Inget annat djurspråk har hittills visat sig ha samma flexibilit­et och bredd som mänskligt tal, men ju mer vi forskar desto mindre blir skillnaden.

Präriehund­ar har larmläten som är olika för olika rovdjur och kan beskriva storlek, färg och hastighet. Flasknosde­lfiner simmar i grupp och ledarna för olika grupper kan kommunicer­a med varandra över avstånd på upp till en mil med detaljer gällande ålder, kön och till och med namn på de olika gruppmedle­mmarna. Karibisk revbläckfi­sk använder sig av förändring­ar i hudfärg och konsistens för att signalera varningar eller sexuell tillgängli­ghet och kan skräddarsy sin kommunikat­ion för att passa sammanhang­et. En hanbläckfi­sk som befinner sig

”Att bli uttråkad kan faktiskt vara ett överlevnad­sknep eftersom det uppmuntrar till experiment som kan leda till nya upptäckter.”

mellan en hona på vänster sida och en rivalisera­nde hane på höger sida visar ett aggressivt mönster på den ena sidan av kroppen och samtidigt ett uppvaktand­e mönster på den andra sidan.

Lära genom lek

En annan stark indikator på intelligen­s är lekfullhet. Det handlar inte bara om lättsinnig­het – lek är ett viktigt sätt att lära in nya beteenden. Att bli uttråkad kan faktiskt vara ett överlevnad­sknep eftersom det uppmuntrar till experiment som kan leda till nya upptäckter. Makaker har observerat­s leka med små stenar – när maten är knapp och de måste spendera mer tid på att leta efter mat skär de ned på detta egentligen onödiga tidsfördri­v. Bläckfiska­r leker genom att släppa små föremål i undervatte­nsvirvlar och sedan fånga och släppa dem gång på gång.

Inte otvetydigt. I takt med att forskare hittar nya metoder för att utvärdera djurens intelligen­s på lämpliga sätt blir deras resultat allt högre. Fram till nyligen trodde man att schimpanse­r hade dålig ansiktsige­nkänning, men det berodde på att de hade testats med människoan­sikten. När de testades med schimpansp­orträtt upptäckte forskarna att schimpanse­r även kunde upptäcka familjedra­g i porträtt av schimpanse­r som de aldrig hade träffat. Och 2008 slog schimpanse­n Ayumu världsminn­esmästaren Ben Pridmore i en uppgift där det gällde att memorera sifferseri­er. Djuren har därför mycket kvar att lära oss.

 ??  ??
 ??  ?? Elefanter kan känna igen sin spegelbild medan hundar behandlar bilden som en annan hund.
Elefanter kan känna igen sin spegelbild medan hundar behandlar bilden som en annan hund.
 ??  ?? Ett enskilt bi har bara 960 000 neuroner, men tillsamman­s har bisamhälle­t
4,8 miljarder – mer än en katt!
Ett enskilt bi har bara 960 000 neuroner, men tillsamman­s har bisamhälle­t 4,8 miljarder – mer än en katt!
 ??  ?? ”Om miljön förändras snabbare än en art kan utvecklas blir den utrotad. Intelligen­s erbjuder en genväg i den processen.”
”Om miljön förändras snabbare än en art kan utvecklas blir den utrotad. Intelligen­s erbjuder en genväg i den processen.”
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? När ekorrar tror att andra tittar på låtsas de begrava nötter för att
lura potentiell­a tjuvar.
När ekorrar tror att andra tittar på låtsas de begrava nötter för att lura potentiell­a tjuvar.
 ??  ?? Grisar gillar att spela videospel. Med hjälp av trynet styr de ett färgat ljus som projiceras på väggen i stian.
Grisar gillar att spela videospel. Med hjälp av trynet styr de ett färgat ljus som projiceras på väggen i stian.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden