Vår fantastiska planet

De största livsformer­na........

-

Man behöver inte leta länge för att hitta någorlunda stora livsformer. De växer överallt, men de allra största livsformer­na tenderar att leva långt ifrån den klåfingrig­a människan.

En enorm samling kolossala varelser och väldiga bjässar.

Högsta trädet

På en hemlig plats i Redwood National Park, norra Kalifornie­n, växer Hyperion. Trädet upptäcktes 2006 och tros vara omkring 750 år gammalt. Det är 115,55 meter högt och skulle förmodlige­n ha blivit ännu högre om det inte vore för störande hackspetta­r.

Största däggdjuret

Inga överraskni­ngar när det gäller vilket djur som är det största levande djuret både i modern och historisk tid: blåvalen. Den största blåval som har vägts var 190 ton tung och 30 meter lång. Man har mätt några längre exemplar men inte kunnat väga dem.

Största landlevand­e däggdjuret

Ett exemplar av den afrikanska savannelef­anten är enligt Guinness rekordbok störst med sina 12,7 ton. Savannelef­anten får i jämförelse med sin kusin skogselefa­nten att se liten ut med sina blygsamma sex ton.

Största rovdjuret

Sjöelefant­hanar är ofta fyra till sex gånger större än honorna och är med sina nära fyra ton världens största köttätare. De dyker ofta i över 20 minuter på jakt efter bläckfisk och fisk som utgör merparten av dess kost.

Största encelliga organismen

Det kanske är en teknikalit­et, men de största slemsvampa­rna kan bli flera kvadratmet­er. Slemsvampe­n är en encellig organism som kan sammanfoga sig med andra och fungera som en multicelle­nhet under kärva tider.

Längsta djuret

Långsnöret – som har det komiska latinska namnet lineus longissimu­s och lever i strandsand – kan göra anspråk på att vara det längsta djuret. En som sköljdes i land i St Andrews, Skottland 1864 mätte förbluffan­de 55 meter. Det är mer än dubbelt så långt som en blåval.

 ??  ?? ”Varje livsform har sin egen hemlighet till massiv tillväxt, men också en övre gräns.”
”Varje livsform har sin egen hemlighet till massiv tillväxt, men också en övre gräns.”
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden