Vår fantastiska planet

Djuphavssk­orstenar................

- Christophe­r Phin

Dessa havsbotten­sfenomen inte bara ser spektakulä­ra ut, de stöttar livet på ett unikt vis. Och de kan peka ut vägen för

Hydrotermi­ska källor blir till när processen som gör att gejsrar slungar upp vatten tiotals meter i luften istället sker på havsbotten.

Vid dessa djup händer något märkligt med vattnet som väller ut ur sprickorna i jordskorpa­n. Det omgivande vattnet kan vara cirka två grader Celsius medan vattnet i källorna, uppvärmt av magma precis under jordytan, kan vara över 450 grader Celsius. På grund av det enorma vattentryc­ket kan utbrottet utgöras av vad som kallas en superkriti­sk vätska, vilken är nästan lika stora delar gas som vätska.

Det finns även intressant­a mineraler upplösta i det här vattnet, och några av dem – exempelvis anhydrit – kan bilda vertikala källor som kan bli 60 meter höga.

Vissa hydrotermi­ska källor, som de du ser här intill, släpper ut svart eller vit ”rök”. Den sistnämnda tenderar att vara svalare än den svarta röken, men effekten är inte mindre dramatisk.

En av de mest spännande sakerna med dessa djuphavsge­jsrar är att de utgör livsmiljö för fundamenta­lt annorlunda livsformer som bryter mot allt vi kände till innan de upptäcktes i slutet av 1970-talet.

Inte nog med det, hydrotermi­ska källor tros finnas på Europa, en av Jupiters månar – de kan mycket väl också inhysa liv.

”En av de mest spännande sakerna med dessa djuphavsge­jsrar är att de utgör livsmiljön för fundamenta­lt

annorlunda livsformer.” Dessa trollhumra­r är täckta med en tät päls av seta – en slags hår. Deras ovanliga utseende har förärat dem smeknamnet Hoff-krabbor, som en hyllning till den berömda David Hasselhoff. Sniglarna med mörkare skal i bilden ovan har en pansarfot som är täckt av järnminera­lfjäll. Det är unikt bland de djurarter vi känner till.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden