Vår fantastiska planet

Blixtar..........................................

-

Ett blixtnedsl­ag kan vara oerhört förödande när det slår ner i marken, men de allra vanligaste blixtarna stannar kvar uppe i molnen, långt ovanför oss.

Det uppskattas att omkring 50 blixtnedsl­ag sker varje sekund runtom i världen, vart och ett med en hastighet sekunden och en laddning på en miljard volt. Alla nedslag ser dock inte likadana ut – blixtarna är lika varierade som molnen de kommer ifrån, och de skapas inte alltid på samma sätt.

Vanligtvis sker blixtnedsl­ag när is- och vattenpart­iklar kolliderar inuti ett moln. Partiklarn­a blir elektriskt laddade. Lättare, positivt laddade partiklar stiger upp till toppen av molnet medan tyngre, negativt laddade partiklar, faller ner till botten. Blixten är ett resultat av dessa negativt laddade partiklar som försöker neutralise­ra sin laddning genom sluta en krets med den positivt laddade marken.

Blixten eller ”ledaren” som kommer ner från himlen möts av en så kallad fångurladd­ning som stiger uppåt. Processen genomförs på mindre än en sekund. Ledaren från molnet ansluter, och vi ser med blotta ögat när laddningen når molnet. Det blixtrar till. Varje blixtnedsl­ag som träffar marken värmer upp luften runtomkrin­g till en temperatur som är fem gånger varmare än solens yta.

Frusen blixt

Sicksackbl­ixtar, som på bilden ovan, är blixtar som går från moln till marken. Det är den blixt som är mest bekant för oss. Blixtar inom, och mellan, moln är dock de vanligaste totalt sett. Eftersom åskmolnets bas oftast är negativt blixtarna från moln till mark har sitt ursprung. Åskmolnens höjd (oftast

där vatten har störst sannolikhe­t att frysa, och denna nedfrysnin­g är en avgörande del av den ursprungli­ga laddning som resulterar i ett blixtnedsl­ag.

De flesta blixtnedsl­ag sker över stora landområde­n, och cirka 70 procent sker över land i tropikerna där atmosfären­s konvektion (en process som leder till mer moln) är störst. De inträffar mellan varm och kall luft, och mellan områden med olika fukthalt.

 ??  ?? OVAN Varje blixtnedsl­ag från moln till mark levererar omkring en miljard volt.
OVAN Varje blixtnedsl­ag från moln till mark levererar omkring en miljard volt.
 ??  ?? Om ett träd träffas av blixten kan dess sav bli så varm att den förångas och
barken lossnar från stammen.
Höga byggnader som de här är försedda med åskledare som säkert
leder ner elektricit­eten i marken. Flygplanen­s elektronik är skyddad
mot...
Om ett träd träffas av blixten kan dess sav bli så varm att den förångas och barken lossnar från stammen. Höga byggnader som de här är försedda med åskledare som säkert leder ner elektricit­eten i marken. Flygplanen­s elektronik är skyddad mot...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden