Vår fantastiska planet

Öknar...........................................

- Ben Everard

De täcker en tredjedel av världens mark och de innehåller betydligt mer än sand, kaktusar och oaser. De kanske också är kallare än vad du föreställe­r dig.

Ordet öken påminner om ett landskap täckt med gyllene sand som sträcker sig mot horisonten – en omgivning som ingjuter både beundran och fasa.

Det är emellertid en ganska missvisand­e bild. Det finns naturligtv­is sådana öknar, men de är inte så många. Endast omkring 20 procent av världens öknar är sandbasera­de, och de två som är störst ser ganska annorlunda ut. Antarktis-öken täcker det stora polområdet på drygt 14 miljoner kvadratkil­ometer och är större än Europa och Indien tillsamman­s. Den största sandöknen är Sahara med en yta av cirka nio miljoner kvadratkil­ometer (lite större än Brasilien, eller lite mindre än USA beroende på hur man väljer att se det).

Och det är inte bara gyllene sand som skapar en öken, utan även avsaknaden av regn. Ett område med mindre än 25 centimeter regn per år klassifice­ras som öken. Den Antarktisk­a öknen är täckt av is, men väldigt lite av den isen har kommit dit som nederbörd nyligen. Antarktis har inte bara den största öknen, den innehåller också de torraste områdena. Området som lite fantasilös­t kallas för Dry Valley saknar nederbörd helt. Som jämförelse får de torraste delarna av den torraste sandöknen (Atacama) en årlig nederbörd på en millimeter. Det är mindre på ett helt år än vad Sverige får en vanlig dag i juni.

Heliostate­r som omger en av de tre pannorna vid kraftverke­t Ivanpah. Denna ökenbasera­de panna genererar 126 megawatt energi.

 ??  ?? ”Den Antarktisk­a öknen täcker det stora polområdet på drygt 14 miljoner kvadratkil­ometer och är större än Europa och Indien tillsamman­s.”
”Den Antarktisk­a öknen täcker det stora polområdet på drygt 14 miljoner kvadratkil­ometer och är större än Europa och Indien tillsamman­s.”

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden