Vår fantastiska planet

Grand Canyon..........................

- Dan Grabham

Att påstå att Arizona bara handlar om Grand Canyon är att undervärde­ra dess natur. Formatione­n är bara en liten del av världens längsta kanjonsyst­em som mäter 160 mil.

Detta tack vare kraften hos Coloradofl­oden, som har tämjts av människan genom den mäktiga Hooverdamm­en.

Grand Canyons enorma klippvägga­r består av omkring 40 stenlager. Varje enskilt lager är mellan två miljarder och 200 miljoner år gammalt (vilket du kan läsa mer om högst upp till höger på motsatt sida).

För omkring 75 miljoner år sedan lyftes Coloradopl­atån – hela området kring Grand Canyon – vertikalt cirka två mil tack vare att två kontinenta­lplattor kolliderad­e. Denna höjning, tillsamman­s med bildandet av California­viken för ungefär sex miljoner år sedan, innebar att floder och vattendrag började skära sig ner i berget i snabbare takt. Många av dessa strömmar bildade Coloradofl­oden, som i sin tur ledde till att Grand Canyon skapades.

Storslagen statistik

Grand Canyons svindlande djup är imponerand­e, men det är inte djupast (i Tibet finns till exempel 3,7 mil djupa Yarlung Tsangpo Gorge). Men det är den väldiga bredden (27 kilometer som bredast), de magiska solnedgång­arna och de färgglada klippvägga­rna som fascinerar turister från hela världen. På UNESCO:s världsarvs­lista, där Grand Canyon har varit med sedan 1979, står att det är ”världens mest spektakulä­ra klyfta”. Men området måste skyddas och har klassats som nationalpa­rk sedan 1919. Över 4,4 miljoner turister besökte platsen 2010 för att förundras över enorma strukturer­na som inbegriper sidokanjon­er, separata klippor med stupbranta väggar samt tempellikn­ande formatione­r som har bildats av skiftande stenslag i olika nyanser.

Resan till att utses till nationalpa­rk var dock lång. Området klassades som reservat redan 1893, men olika aktivitete­r – bland annat gruvdrift, skogsavver­kning och jakt

– var fortfarand­e tillåtna. Skogsreser­vatet uppgradera­des till viltreserv­at 1906 för att skydda djurlivet innan det omklassifi­cerades som ett amerikansk­t nationalmo­nument 1908, och slutligen som nationalpa­rk elva år senare. Enligt UNESCO har över tusen växtarter (varav elva är utrotnings­hotade) identifier­ats i området runt Grand Canyon, samt 76 däggdjur, 299 fåglar och 41 kryp förhistori­ska ruiner i området. Liksom den övriga parken uppvisar ruinerna tecken på en rik historia – i detta fall människorn­as anpassning till den tuffa fysiska miljön och klimatet i Arizona.

”Grand Canyons enorma klippvägga­r består av omkring 40 olika stenlager.”

 ??  ?? Grand Canyon i Arizona övervakas av Grand Canyon National Park samt Hualapai Tribal Nation och Havasupai-stammen.
Grand Canyon i Arizona övervakas av Grand Canyon National Park samt Hualapai Tribal Nation och Havasupai-stammen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden