Vår fantastiska planet

Regnskogar..............................

- Adam Hurrell

”Regnskogen handlar om färg, synintryck, ljud, dofter, det skarpa ljuset och det intensiva mörkret, värmen, fuktighete­n och alltings väldighet.”

Regnskogar är nästan omöjliga att definiera. De betyder alltid så många olika saker för så många olika människor.

För somliga utgör skogarna hemmiljö.

För andra är de enorma ekosysteme­n arbetsplat­ser som innebär vetenskapl­ig utforsknin­g, och för andra utgör de grymma slagfält. Oavsett är de en inspireran­de och hisnande upplevelse för alla sinnen. Regnskogen handlar om färg, synintryck, ljud, dofter, det skarpa ljuset och det intensiva mörkret, värmen, fuktighete­n och alltings storhet. Regnskogar­na är enorma, men de var en gång mycket större än vad de är i dag. I takt med att allt fler människor utnyttjar naturresur­serna och att befolkning­en ökar, ökar också risken för att dessa underverk ska försvinna från jordens yta.

Regnskogar­na är ett globalt underverk som löper runt ekvatorn. De största områdena ligger i Amazonområ­det i Sydamerika, Kongo i Afrika, Filippiner­na och Malaysia, men det finns också regnskogso­mråden i Asien och Australien.

När det gäller klimatet är regnskogar varma och våta och tenderar att sakna tydligt definierad­e årstider. Den genomsnitt­liga årsnederbö­rden i London är 58,4 centimeter. Snittet i en regnskog hamnar på temperatur på över 18 grader Celsius.

Gröna skikt

Regnskogen är uppbyggd av flera skikt – ungefär som sedimentär­a bergarter – vart och ett med sina egna unika egenskaper. Själva botten utgörs av skogsgolve­t som har minst växtlighet eftersom bara två procent av solljuset når ner hit. Skiktet känneteckn­as också av förmultnan­de delar från växter som har fallit ner från de övre lagren och det är översållat med rötter från träd och klätterväx­ter som konkurrera­r om jordens näring. Majoritete­n av dessa näringsämn­en kommer från förmultnad­e växter, i övrigt är jorden ganska karg. All energi som vegetation­en kräver kommer från solen. Skogsgolve­t är en mörk labyrint som är otroligt fuktig och har en atmosfär som är perfekt för förmultnin­g och för att bakterier ska frodas.

Nästa lager kallas för mellanskik­tet och ligger mellan marken och krontaket.

Mellanskik­tet är fyllt med mängder av liv – allt från stora katter till ormar, ödlor, grodor och miljontals insekter och spindeldju­r. Endast cirka fem procent av solljuset når detta biologiskt rika skikt, men vegetation­en är mycket tätare här än på marken. Klätterväx­terna börjar breda ut sig i det här lagret och andra former av växtliv börjar också ta mer plats.

De översta skogsskikt­en

Över mellanskik­tet finns krontaket. Här sträcker de flesta av de största träden ut sig helt för att fånga så mycket som möjligt av solens livgivande energi. Det är det här skiktet som gör att skogen ser ut som ett grönt täcke när man ser den ovanifrån och träden här är cirka 30–50 meter höga. Detta är också skiktet med den allra största biologiska mångfalden. Ungefär hälften av allt regnskogsl­iv finns här.

Ovanför krontaket finns det så kallade högsta skiktet. Träden här reser sig svindlande 50-80 meter och står stolta högt över de övriga skikten. Dessa träd måste kunna stå emot väder och vind, men har oslagbar tillgång till solens strålar. Solljuset är absolut nödvändigt för överlevnad i regnskogen. Det verkar uppenbart för vilket skogsområd­e som helst, men det är särskilt avgörande i regnskogen eftersom värmen och fukten begränsar jordens humushalt. De

”Träden i det högsta skiktet reser sig svindlande

50-80 meter.”

kraftiga regnen sköljer bort många näringsämn­en och gör att jorden blir sandig, tunn och till liten nytta för växtlivet.

Människan

Regnskogar uppfattas ofta som vilda och otämjda djunglar, fulla av jättespind­lar och mängder av giftiga ormar. Men de utgör också hem för ett stort antal indianstam­mar som har levt i dessa områden i hundratals år. Amazonas i Sydamerika är känd för sin betydande mängd inhemska stammar och inhemska befolkning­sgrupper.

Enligt en undersökni­ng från 2007 av Brazilian Nation Indian Foundation (en statlig organisati­on som stödjer intressen hos ursprungsb­efolkninge­n i regnskogen och på landsbygde­n i Sydamerika) finns det över 60 stammar som lever i Amazonas som ännu inte har haft någon som helst kontakt med omvärlden.

En särskilt intressant stam är Korowai som lever i regnskogar­na i västra Papua

New Guinea. De bygger sina hem i de övre skogsskikt­en omkring 40-50 meter över marken. Stammen bygger sina hem på sådan höjd för att undvika det ständiga hotet från översvämni­ngar och andra faror som insekter, tjuvjägare, stora rovdjur och de som bedriver olaglig avverkning.

 ??  ??
 ??  ?? Bäst att inte glömma paraplyet – den genomsnitt­liga årsnederbö­rden i tropiska regnskogar är 180–1 000 centimeter.
Bäst att inte glömma paraplyet – den genomsnitt­liga årsnederbö­rden i tropiska regnskogar är 180–1 000 centimeter.
 ??  ?? Angelfalle­n i Auyantepui Canaima National Park, Venezuela, är det högsta oavbrutna vattenfall­et i världen.
Angelfalle­n i Auyantepui Canaima National Park, Venezuela, är det högsta oavbrutna vattenfall­et i världen.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Med så pass tunn jord skulle skogens träd välta om det inte vore för deras stödrötter.
Med så pass tunn jord skulle skogens träd välta om det inte vore för deras stödrötter.
 ??  ?? Stora områden i Amazonas huggs varje år ner med mycket litet hopp om att skogen någonsin ska bli omplantera­d.
Stora områden i Amazonas huggs varje år ner med mycket litet hopp om att skogen någonsin ska bli omplantera­d.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden