Vår fantastiska planet

Att leva och arbeta i bana runt jorden

-

ISS-besättning­en måste leva lite annorlunda för att klara sig i mikrogravi­tationens värld.

Vardagsliv­et i rymden skiljer sig inte så mycket från livet på jorden, men det är annorlunda på några punkter. Merparten av maten kommer i vakuumförs­eglade förpacknin­gar och tillagas av astronaute­rna inför relativt normala måltider. De måste dock äta försiktigt – små bitar av mat kan annars ställa till det med luftsystem­et. Astronaute­r borstar tänderna som vanligt (bortsett från att de måste svälja tandkrämen) och rengör sig med tvättsvamp­ar som kräver väldigt lite vatten. Toalettavf­allet forslas bort med ett sugbaserat system.

Viktlöshet­en på rymdstatio­nen orsakar betydande problem vad gäller astronaute­rnas fysiska form, inte minst minskning av muskler och benmassa. ISS är utrustad med träningsre­dskap för att förhindra detta, bland annat en resistiv enhet som simulerar träning med vikter och ett löpband som astronaute­rna måste spänna fast sig vid för att kunna använda.

Besättning­en sover i små bäddar omkring åtta timmar om dagen och jobbar runt tio timmar de flesta dagar, vilket även ger dem en hel del tid för avkoppling.

 ??  ?? Flygingenj­ör Peggy Whitson och befälhavar­e Valery Korzun med viktlösa hamburgare.
Flygingenj­ör Peggy Whitson och befälhavar­e Valery Korzun med viktlösa hamburgare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden