Vår fantastiska planet

ISS:s olika moduler

-

Zvezda

Även känd som DOS-8. Denna rysktillve­rkade modul var den tredje som monterades på stationen och det var den som gjorde stationen beboelig. Den innehåller syrefilter, avancerad kommunikat­ionsteknik, sovplatser, toaletter, träningsut­rustning och motorer som kan justera stationens bana.

Kibo

Officiellt döpt till den japanska experiment­modulen. Denna forsknings­anpassade modul monterades på stationen 2008. Här utförs en rad viktiga experiment – både inne i stationen och i en stor utvändig sektion som kallas för The Exposed Facility. Kibo är den hittills största separata modulen som har byggts.

ISS är konstruera­d av separata moduler som innehåller allt från forsknings­stationer till boytor. Det här är några av de viktigaste.

Columbus

Det här laboratori­et byggdes av Europeiska rymdorgani­sationen för olika forsknings­aktivitete­r. Columbus, och andra delar av ISS, stödjer installati­onen av Internatio­nal Standard Payload Racks som är lättintegr­erade utrustning­splattform­ar. Flera extra komponente­r har lagts till Columbus under åren.

Cupola

Observatio­nsmodulen erbjuder en 360-graders vy på den sida av stationen som vetter mot jorden, samt ett 80 cm stort fönster – det största som någonsin har använts vid bemannad rymdfärd. Från Cupola kan besättning­en övervaka utförandet av utvändigt arbete. De kan också observera dockningsf­arkostens ankomst och avgång.

Destiny

Denna forsknings­anläggning från NASA innehåller en rad livsstödss­ystem samt vetenskapl­ig utrustning, och liksom Columbus kan den omkonfigur­eras för nya experiment. Dess mest kända funktion är ett 51 cm stort optiskt rent fönster genom vilket ISS-besättning­en har tagit många vetenskapl­igt betydelsef­ulla bilder av jorden.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden