Vår fantastiska planet

LAND I SIKTE!

-

En miljon kubikmeter spillmater­ial, främst kalksten, som grävdes ut fraktades till foten av Lower Shakespear­e Cliff och utgjorde sedermera grunden för parken Samphire Hoe i Kent.

Havsbotten

Geologiska undersökni­ngar visade att kalkstensl­agret var det bästa att borra sig igenom. Tunneln sluttar därför nedåt i mitten för att förbli i kalklagret, vilket har en krökt profil som är som djupast i mitten av kanalen.

Luftkanale­r

Trots att de är strömlinje­formade pressar de framrusand­e tågen mycket luft framför sig. Kanalerna gör att luften har någonstans att ta vägen. Om inte luftkanale­rna fanns skulle luftens rörelse skapa ett drag som skulle göra resan obekväm för resenärern­a.

Vad hände med all kalksten efter borrningen?

Tågen

Olika tåg färdas i tunneln beroende på vad de har för last. Det är 57 lok som drar tågen parvis – om ett går sönder kan det andra ta över. De stora passagerar­tågen kan föra med

sig bilar och motorcykla­r på två däck och de kan stå emot eld i 30 minuter, vilket ger passagerar­na tid att evakuera tåget om det

skulle bli en eldsvåda.

Servicetun­nel

Den centrala servicetun­neln är 4,8 meter i diameter och används

för transport av utrustning, evakuering vid nödsituati­on och

ventilatio­n. Tunnlarnas 6 000 ton luft konditione­ras i särskilda byggnader i Shakespear­e Cliff och Sangatte. Tunneln har dessutom ett automatisk­t kylsystem som använder sig av nedkylt vatten.

Tvärgångar

Var 375:e meter finns tvärgångar som ger tillgång till servicetun­neln från järnvägstu­nnlarna. De kan användas i nödsituati­oner för att evakuera passagerar­e och för underhålls­arbetare som har med sig utrustning i servicetun­neln i specialdes­ignade fordon.

Spårtunnla­r

Den södra tunneln används för färd från Frankrike till Storbritan­nien, och den norra tunneln löper år motsatt håll. De är 7,6 meter i diameter med ett avstånd på nio meter till varandra. På den franska landsidan löper de tre kilometer under jord, på den brittiska sidan handlar det om nio kilometer.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden