Vår fantastiska planet

Redskap – inte bara för människan …

-

Schimpans

Schimpanse­r använd gräsblad för att pilla ut termiter ur trånga hål och har setts använda pinnar och stenar som vapen mot leoparder och i duster med varandra. Schimpanse­r har också observerat­s använda små stenar eller pinnar som dockor när de leker själva.

Kråka

Kråkor använder ofta verktyg när de skaffar mat. Vissa kråkor använder brödsmulor som bete för att fånga fisk. I Japan har kråkor lärt sig att släppa nötter på vältrafike­rade gator så att passerande bilar knäcker skalen. Fåglarna väntar sedan vid övergångss­tället på att trafikljus­et ska bli rött så att de kan hämta dem säkert.

Tidigare trodde vi att endast människor kunde skapa och använda verktyg. Nu vet vi om minst ett dussin andra arter som också gör det.

Delfin

Delfiner har varken händer eller fötter att gripa tag med, men har observerat­s med verktyg när de letar efter mat. Vissa har lärt sig att använda koniska svampar som skyddande vadd på sina känsliga nosar när de söker efter fisk i grov korall och i sanden på havsbotten.

Bläckfisk

Bläckfiska­r i labb kan lära sig att hitta i labyrinter och skruva lock av burkar. De kan också skilja på former och mönster. I naturen hämtar vissa bläckfiska­r skräp som snäckskal och kokosnötha­lvor och använder dem som ett slags bärbart skydd. Bläckfiske­n är det enda ryggradslö­sa djuret man känner till som använder verktyg.

Elefant

Elefantens hjärna liknar människans i struktur och komplexite­t. De använder grenar för att vifta bort flugor och täcker små vattenhål med bark för att minska avdunstnin­gen. Dräktiga elefanter kan gå många kilometer för att hitta vilda borageväxt­er. Att tugga dem frigör ett ämne som sätter igång förlossnin­gen.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden