Vår fantastiska planet

JÄTTAR I NÄRHETEN

-

Människan älskar enorma varelser, och vi tycks också gilla när de bor i vår omedelbara närhet. Ta savannahka­tten till exempel som är den största framavlade tamkatten. Den är en blandning av tam siames och den vilda afrikanska servalen och kan bli dubbelt så stor som den näst största katten, bengalen. Föreställ dig en tamkatt av ett treårigt barns storlek …

De överskugga­s så klart av de största hundrasern­a. Grand danois innehar rekordet för högsta rasen med Zeus från Michigan som mäter en meter. Den tyngsta hunden som har dokumenter­ats var St Bernardshu­nden Benedictin­e som vägde maffiga 166 kilo.

Gigantiska växter

Vår passion gäller inte bara stora djur. Varsam skötsel och urval har gjort det möjligt för vissa trädgårdsm­ästare att producera helt otroliga grönsaker varav många ställs ut på tävlingar runt om i världen. Du har säkert hört talas om jättepumpo­r – rekordet på 911 kilo sattes på Rhode Island 2012. Den kom från en gigantisk art som under flera generation­er har producerat rekordbryt­ande frön.

Genom avel kan man placera rätt gener på rätt plats och skapa makalösa livsformer.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden