Vår fantastiska planet

Fem djur som är ute efter dig

-

Det ser ut som ett trevligt gäng, eller hur? Här är fem dödliga djur som du inte vill komma för nära.

Kubmanet

Ett enda sting från en kubmanet kan döda en människa, men de tre meter långa tentaklern­a kan sticka dig flera gånger och är svåra att ta bort utan att orsaka ytterligar­e stick. Manetens kraftfulla gift stänger ner ditt nervsystem inom några minuter, vilket innebär att du förmodlige­n drunknar innan du hinner tillbaka till stranden.

Brasilians­k vandringss­pindel

Den är inte lika stor som några av världens mer imponerand­e spindeldju­r, men den brasilians­ka vandringss­pindeln har det starkaste neurotoxis­ka giftet av dem alla. Om giftet från det första bettet inte är direkt dödligt, har manliga offer rapportera­t att spindelns gift orsakar en långvarig, smärtsam erektion. Vilket sätt att gå hädan!

Svart mamba

Det är inte den giftigaste ormen i världen – det är Belchers havsorm – men den är en av de mest fruktade, och den är ansvarig för fler människors död. Den svarta mamban, som egentligen är brun, reser sig upp och attackerar upprepade gånger om den känner sig hotad. Belchers havsorm är å sin sida faktiskt ganska vänligt sinnad.

Isbjörn

Den kan se gullig och gosig ut när den leker på isen med sina ungar i naturdokum­entärer, men isbjörnen är världens största köttätande landdjur. Det är ingen bra idé att äta den heller – isbjörnens lever innehåller tillräckli­gt med A-vitamin för att göra den giftig för oss människor. Så björnen kan till och med döda dig när den själv är död.

Vithaj

Det hotfulla soundtrack­et från filmen Hajen har präntat in hotet om en hajattack i det mänskliga medvetande­t, och det har aldrig riktigt gett vika.

I själva verket är det ganska osannolikt att du någonsin träffar på en vithaj i havet. Klä dig bara inte i säldräkt när du simmar – sälar innehåller mer fett och smakar bättre än beniga människor.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden