Vår fantastiska planet

Massvandri­ng bland djuren

- Ben Everard

Varje år är Östafrika värd åt världens största däggdjursm­igration. Läs mer om vad som händer när hovarna galopperar över slätterna.

Inordöstra Tanzania, på gränsen mot Kenya, sträcker sig gräsmarker­na så långt ögat når. Lokalbefol­kningen massajerna har döpt dem till Serengeti, vilket betyder ändlösa vidder. De är givetvis inte ändlösa – faktum är att ett antal vulkaner bryter av landskapet i öster. Den mest kända av dem, Kilimanjar­o, är nu vilande, men grannvulka­nen Ol Doinyo Lengai får fortfarand­e utbrott emellanåt.

De här bergen skapade dagens ekosystem. Under årtusenden har de spytt ut aska i monsunvind­arna som har transporte­rat den till det område som vi nu kallar för Serengeti. Askan gör att gräset växer och skapar idealiska förhålland­en för stora däggdjur. En stor del av den afrikanska landsbygde­n har utsatts för mycket jakt efter mat, men massajerna som bor i Serengeti äter bara nötkreatur som de har som boskap.

På drift

De föränderli­ga regnen innebär att de större växtätarna (främst gnuer och zebror, men också eland och gasell) måste röra på sig för att hitta vatten och färskt gräs. I början av året finns omkring en miljon gnuer i reservatet Ngorongoro i sydöstra Serengeti. Under några få veckor i februari växer deras antal plötsligt när ungefär en halv miljon kalvar föds. Kalvarna får dock inte njuta länge av sin barndom. När regnen upphör i maj måste de flytta för att hitta färska betesmarke­r. Först rör de sig västerut, sedan svänger de gradvis runt mot norr och slår följe med nästan en miljon zebror.

Denna stora karavan av djur passerar dock inte obemärkt förbi. De förföljs av lejon, hyenor och andra köttätare som är redo att sätta tänderna i de djur som hamnar på efterkälke­n. Men det är inte bara markbasera­de rovdjur som attackerar. I augusti når djuren Marafloden vid gränsen mellan Tanzania och Kenya. Här måste växtätarna springa gatlopp mellan nilkrokodi­lerna för att nå det färska gräset. Det här området drar till sig naturälska­re som är ivriga att se det fascineran­de skådespele­t.

När de väl har kommit över floden svänger hjorden österut och sedan söderut för att påbörja det nya året runt Nogorongor­o där hela cykeln påbörjas igen.

 ??  ?? Gnuer korsar Marafloden under en av de farligaste sträckorna av migratione­n.
Gnuer korsar Marafloden under en av de farligaste sträckorna av migratione­n.
 ??  ?? ”Massajerna har döpt dem till Serengeti, vilket betyder ändlösa vidder. De är givetvis inte ändlösa – faktum är att ett antal vulkaner bryter av landskapet i öster.”
”Massajerna har döpt dem till Serengeti, vilket betyder ändlösa vidder. De är givetvis inte ändlösa – faktum är att ett antal vulkaner bryter av landskapet i öster.”

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden