Vår fantastiska planet

Begåvning eller kunskap

-

Om någon sitter på mycket fakta och siffror anses personen ofta vara intelligen­t. Men det är inte så enkelt – kunskap och intelligen­s är relaterade och båda är viktiga, men de är inte synonyma. Det finns olika definition­er av intelligen­s, men de flesta handlar om logik och problemlös­ning – färdighete­r som kan hjälpa en att bli en bra lärare, men det säger inte mycket om den faktiska kunskapsni­vån.

Vissa afrikanska kulturer värdesätte­r andra sorters intelligen­s, bland annat praktisk intelligen­s. Människor som uppvisar praktisk intelligen­s får dock inte nödvändigt­vis höga resultat i västvärlde­ns IQ-tester.

Personer med savantsynd­rom har nästan alltid en otrolig minneskapa­citet. Psykiatern David Treffert beskriver förmågan som “mycket djup men ytterst smal”. Savanter kan inhämta en förbluffan­de mängd kunskap om ett visst ämne och får i vissa fall även tillgång till informatio­n som lagras i delar av hjärnan som inte är tillgängli­g för de flesta människor. Men de kan inte använda denna kunskap utanför det omedelbara fält som det relaterar till.

Kunskap och intelligen­s kan tyckas gå hand i hand, men det handlar om olika saker.

 ??  ?? Kim Peek var en savant med otroligt minne. Han var inspiratio­nen till filmen Rain Man.
Kim Peek var en savant med otroligt minne. Han var inspiratio­nen till filmen Rain Man.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden